Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей на Рилската железница бе открит до град Кочериново

Снимка: БГНЕС

Два музейни комплекса - единият за съществувалата преди повече от половин век Рилска железница, другият за фабриката за мукава и хартия, работила до 1946 г , бяха открити в квартал Бараково до град Кочериново.

И двете експозиции са създадени след няколкогодишен труд и усилията на преподавателя в Националната удожествена академия Методи Панайотов. 

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, посланици и дипломати от мисиите в София, изследователи, туристи, местни граждани, разгледаха с интерес възстановената част от железницата - реставрирана композиция от локомотив и 8 вагона, съоръжения, използвани по поддържането на релсовия път до Рилския манастир, както и фотодокументални материали.

Балабановата фабрика е била върху 330 декара площ. Една част от производствените помещения, част от съоръженията са показани в почти автентичния им вид.

Развълнуван, Симеон Втори изрази възхищението си от дългогодишния труд и усилията по съставянето на музейните комплекси при Бараково.

Цялата инициатива е просто нещо невероятно. Дай Боже да се съхранява сега и да идват да го посещават хората. За мен това е много важно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44