Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Спирит ъф Бургас“ е на път да остане в историята

„Спирит оф Бургас“ е на път да остане в историята на Бургас. Втора година нито една музикална компания не се наема да организира фестивала.  Упорито се говори и че въпреки многохилядната публика, която се събира на Централния плаж в морския град, мащабното музикално събитие не може да покрие разходите по организацията и инвестираните средства. 

Спирит ъф Бургас е най-амбициозният музикален проект на Община Бургас. От 2008 година, когато беше първото издание, до ден-днешен обаче фестивалът поражда противоречиви чувства в бургазлии и ожесточени спорове в местната власт за това кой и как да го финансира. Харесват ли фестивала и какви възражения имат срещу него хората:

"Спирът ъф Бургас е успешен фестивал с много сложна организация, свързана с много средства, заявиха общинските съветници Ангел Божидаров и Калоян Живкова. споровете обаче общината да го финансира или разходите да са за сметка на частни фирми продължават и до днес.

"Ние сме били не срещу Спирит ъф Бургас, не против фестивала, а против това, общински пари да се харчат за това нещо. По целия свят такива фестивали се организират, но общината може да осигури терена, може да осигури осветлението, може да осигури захранването с електроенергията, което нищо не струва, оттам нататък имат думата частните спонсори - канят си групи, канят си певци, пускат си билети - така се прави по целия свят.

Затова бяхме против да не се харчат пари , те казаха - първите години да го популяризираме - добре, популяризирахме го, после се оказа, че и частник може да го направи. направи го частна фирма, сега в момента, доколкото разбирам, няма кандидати, няма желаещи."

"Безспорно Бургас загуби, но аз смятам, че фестивалът е изчерпан, защото все пак смятам, че ще се появи промотуорска  фирма, която иска да го реализира, аз, като общински съветник ще го подкрепя..."

Преди девет години Спирит ъф Бургас започна като МТВ фестивал, разгърнат нв три дни на осем сцени, на които звучаха различни стилове, той събра на първото си издание десетки групи и изпълнителни, беше невиждано досега музикално събитие в страната. 

Най-голямата музикална телевизия обаче подкрепи само първите издания на фестивала.   През първите години той получи редица международни признания, вкючително през 2009 година, когато беше посочен от "Таймс", сред двадесетте най-добри фестивални дестинации. 

И така през годините Спирит ъф Бургас доведе в България световно известни изпълнители като Робин Уилямс, Моби, 

Фейт ноу мор, Продиджи, например гостуваха два пъти, което беше повече от признание.

За финансови проблеми на фестивала се заговори още през първите години. Община Бургас открито заяви, че ще намалява финансовата помощ към феста, защото събитието трябва да се самоиздържа.

И така от 300 000 лева в началото, последният масов превод на общината към Спирит-а беше в размер на 150 000 лева през 2013 година. Точно през тази година изданието беше белязано от протести на различни фирми, които имах да получават пари от организаторите.

Това издание беше и първото, което по продължителност беше намалено от три на два дни.На следващата година от община Бургас взеха  решение, че е по-добре да пропуснат една година, вместо да предлагат нискокачествен продукт.

Отново в рамките на два дни Спирит-ът се завърна през 2015 година ударно с фронтмен Роби Уилямс.

И с това всичко приключи. нито през миналата година се проведе фестивал, нито ще има през тази година. 

Опитахме да се свържем с последните му организатори, за да ги попитаме защо се отказаха от фестивала и той може ли да се самоиздържа, кактоиска  общината.

Посочените телефони на фирмата, обаче, вече не са активни,а последните новини на интернет страницата са за Спирит ъф Бургас от 2015 година. 

Хората не искат Спирит-ът, посочи като една от причините да няма фестивал кметът Димитър Николов:

"Такова събитие трябва да става с в дъхновение, с въодушевление и с подкрепа"


Редица жалби и сигнали са постъпвали срещу провеждането на фестивала „Спирит ъф Бургас“ през годините, поясни кметът на Бургас Димитър Николов. Общината притежава ноу-хау-то, но е необходима подкрепа, за да се направи отново музикалното събитие, каза Николов и добави, че досега тя е била пасивна.

Чуйте  в звуковия файл репортажа на Даниела Костадинова:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общината преасфалтира улицата и възстанови водостока при дерето край с. Димчево

По искане на жителите бе преасфалтиран пътят, минаващ успоредно на дерето край село Димчево. Община Бургас възстанови и компрометирания водосток, който можеше да направи беля при едни по-обилни пролетни дъждове. Междувременно бяха получени множество сигнали от кметовете на селата Маринка и Димчево, както и от техни жители, за лошото състояние на..

публикувано на 18.02.20 в 11:24

Община Приморско търси 2 млн. лв. за брегоукрепването на река Дяволска

Община Приморско има проект за брегоукрепване на река Дяволска. За реализирането му са необходими 2 милиона лева. Проектът е внесен в Министерството на околната среда и водите по програма, която не се е осъществила. Затова сега се търсят нови варианти, подчерта кметът на Приморско Димитър Германов: "Брегоукрепването ни дава възможност за развитието на..

публикувано на 18.02.20 в 09:36

Затварят ул."Славянска" днес и утре

Движението по ул. "Славянска" ще бъде ограничено на 18 и 19 февруари и ще се осъществява само откъм ул. "Д-р Нидер". Причина за временната организация е извършването на ВиК дейности на кръстовището с ул. "Булаир" . Призовават се водачите на превозни средства да спазват въведените ограничения или да използват обходни маршрути.

публикувано на 18.02.20 в 08:50
архив

Търсят се собствениците на изоставени мидени ферми край Приморско

Басейнова дирекция Черноморски район (БДЧР), заедно с инспектори на  ИАРА са проверили две мидени полета в акваторията на Черно море, южно от Маслен нос в близост до Приморско.  При огледа в морето е констатирано, че конструкциите и на двете съоръжения са накъсани с потънали въжета и множество разпилени буйове в морето и на сушата. Двете мидени полета са..

публикувано на 18.02.20 в 08:28

Видимостта по пътищата в областта е от 50 до 100 метра

Пътните настилки са преобладаващо мокри на местата където има мъгла, казаха за БНР Бургас от Областното пътно управление.  До 50 метра е видимостта на АМ"Тракия" в района на Бургаска област, също в района на "Пода",  по пътя Равда-Поморие, Приморски проход и село Деветак и Средец. До 100 метра е  в района село Кръстина.  Намалената видимост е причината..

публикувано на 18.02.20 в 07:45

Сливен на протест срещу обжалването на присъдата за убийството на Кристин от Сотиря

Около 30 души се събраха тази вечер в центъра на Сливен в подкрепа на семейството на убитата 7-годишна Кристин от село Сотиря. Те настояваха да няма промяна в доживотната присъда на убиецът на детето Мартин Трифонов. Повод за това стана обжалването пред Бургаския апелативен съд от служебния му защитник . Събралите се граждани затрудниха за..

публикувано на 17.02.20 в 18:19
снимката е илюстративна

Взрив на газова бутилка в Поморие, жена оцеля по чудо

Газова бутилка гръмна в дома на 82-годишна поморийка. Инцидентът е  станал в 16 часа в ъглова къща на улиците „Манастирска“ и „Панайот Волов“, уточниха от полицията.  Жената се е отървала като по чудо без наранявания, но домът е сериозно пострадал.  Възрастната поморийка се е отплявала на дърва. Според основната версия газовата бутилка е била в..

публикувано на 17.02.20 в 17:57