Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Спирит ъф Бургас“ е на път да остане в историята

„Спирит оф Бургас“ е на път да остане в историята на Бургас. Втора година нито една музикална компания не се наема да организира фестивала.  Упорито се говори и че въпреки многохилядната публика, която се събира на Централния плаж в морския град, мащабното музикално събитие не може да покрие разходите по организацията и инвестираните средства. 

Спирит ъф Бургас е най-амбициозният музикален проект на Община Бургас. От 2008 година, когато беше първото издание, до ден-днешен обаче фестивалът поражда противоречиви чувства в бургазлии и ожесточени спорове в местната власт за това кой и как да го финансира. Харесват ли фестивала и какви възражения имат срещу него хората:

"Спирът ъф Бургас е успешен фестивал с много сложна организация, свързана с много средства, заявиха общинските съветници Ангел Божидаров и Калоян Живкова. споровете обаче общината да го финансира или разходите да са за сметка на частни фирми продължават и до днес.

"Ние сме били не срещу Спирит ъф Бургас, не против фестивала, а против това, общински пари да се харчат за това нещо. По целия свят такива фестивали се организират, но общината може да осигури терена, може да осигури осветлението, може да осигури захранването с електроенергията, което нищо не струва, оттам нататък имат думата частните спонсори - канят си групи, канят си певци, пускат си билети - така се прави по целия свят.

Затова бяхме против да не се харчат пари , те казаха - първите години да го популяризираме - добре, популяризирахме го, после се оказа, че и частник може да го направи. направи го частна фирма, сега в момента, доколкото разбирам, няма кандидати, няма желаещи."

"Безспорно Бургас загуби, но аз смятам, че фестивалът е изчерпан, защото все пак смятам, че ще се появи промотуорска  фирма, която иска да го реализира, аз, като общински съветник ще го подкрепя..."

Преди девет години Спирит ъф Бургас започна като МТВ фестивал, разгърнат нв три дни на осем сцени, на които звучаха различни стилове, той събра на първото си издание десетки групи и изпълнителни, беше невиждано досега музикално събитие в страната. 

Най-голямата музикална телевизия обаче подкрепи само първите издания на фестивала.   През първите години той получи редица международни признания, вкючително през 2009 година, когато беше посочен от "Таймс", сред двадесетте най-добри фестивални дестинации. 

И така през годините Спирит ъф Бургас доведе в България световно известни изпълнители като Робин Уилямс, Моби, 

Фейт ноу мор, Продиджи, например гостуваха два пъти, което беше повече от признание.

За финансови проблеми на фестивала се заговори още през първите години. Община Бургас открито заяви, че ще намалява финансовата помощ към феста, защото събитието трябва да се самоиздържа.

И така от 300 000 лева в началото, последният масов превод на общината към Спирит-а беше в размер на 150 000 лева през 2013 година. Точно през тази година изданието беше белязано от протести на различни фирми, които имах да получават пари от организаторите.

Това издание беше и първото, което по продължителност беше намалено от три на два дни.На следващата година от община Бургас взеха  решение, че е по-добре да пропуснат една година, вместо да предлагат нискокачествен продукт.

Отново в рамките на два дни Спирит-ът се завърна през 2015 година ударно с фронтмен Роби Уилямс.

И с това всичко приключи. нито през миналата година се проведе фестивал, нито ще има през тази година. 

Опитахме да се свържем с последните му организатори, за да ги попитаме защо се отказаха от фестивала и той може ли да се самоиздържа, кактоиска  общината.

Посочените телефони на фирмата, обаче, вече не са активни,а последните новини на интернет страницата са за Спирит ъф Бургас от 2015 година. 

Хората не искат Спирит-ът, посочи като една от причините да няма фестивал кметът Димитър Николов:

"Такова събитие трябва да става с в дъхновение, с въодушевление и с подкрепа"


Редица жалби и сигнали са постъпвали срещу провеждането на фестивала „Спирит ъф Бургас“ през годините, поясни кметът на Бургас Димитър Николов. Общината притежава ноу-хау-то, но е необходима подкрепа, за да се направи отново музикалното събитие, каза Николов и добави, че досега тя е била пасивна.

Чуйте  в звуковия файл репортажа на Даниела Костадинова:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Киров (ляво) и проф. Иван Илчев (дясно)

Лаборатория и музей на мановия мед създават в Царево

Постоянна музейна експозиция за пчеларството и мановия мед да бъде открит в Общинския исторически музей Царево. Това предвижда договор, който бе подписан от к мета на община Царево Марин Киров и ръководителят на Център за върхови постижения „Наследство.бг“ към СУ „Св. Климент Охридски“ проф. д.и.н. Иван Илчев. С договора се предвижда..

публикувано на 12.08.24 в 11:12

Синоптиците предупреждават: Опасни горещини в цялата страна днес

"Жълт" код за високи температури в цялата страна е обявен  за днес от Националния институт по метеорология и хидрология . Метеоролозите призовават да бъдем внимателни, защото са възможни здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца заради горещините. Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от..

публикувано на 12.08.24 в 08:40

Илиян Янчев: Елате на Петрова нива, за да отдадем почит към подвига на преображенци!

Национален възпоменателен събор по повод 121-та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание ще се проведе тази събота, 17 август в местността Петрова нива. Събитието е под патронажа на президента Румен Радев. Хиляди тракийци и потомци на бежанци от цялата страна се очаква да пристигнат за събора.  Изложба на стари оръжия,..

публикувано на 12.08.24 в 08:20

До края на октомври затварят ул. "Одрин" в Бургас (ОБНОВЕНА)

Улица "Одрин" в Бургас ще бъде затворена за движение от днес,  от 10:00 часа. Ограничението ще продължи до 31.10.2024 год, съобщават от Общината. Причина за това е реконструкция на улицата и необходимостта от изграждане на съоръжение за осигуряване на пресичане на две нива при ж.п. прелеза Бургас-Поморие. Обслужването на имотите и..

обновено на 12.08.24 в 08:11

Ремонт на ВиК затваря за месец улица в "Славейков"

Част от улица в бургаския комплекс "Славейков" ще бъде затворена за движение на МПС, информират от Общината. Става въпрос за пътя между бл. 183 и бл. 71.  Временната организация на движението ще бъде въведена от днес, от 10:30 часа (12.08.2024 г.), до 17:00 часа на 10.09.2024 г. (вторник). Там ще се извършват ремонтни дейности на съществуваща..

обновено на 12.08.24 в 07:40

Занаятчии и артисти ще превърнат Царево във фестивално градче за 10 дни

Фестивал на творческите занаяти и изкуство ще се проведе в Царево. Той е под надслов "Вдъхновение" и се организира за поредна година.  В рамките на десет дни морският град ще е домакин на събитието. Предвидени са творчески р аботилници, циркови номера, музика на живо и различни артистични изпълнения.  Майстори-занаятчии ще представят продукцията..

публикувано на 11.08.24 в 16:00

Организират концерт - спектакъл „Преображение Господне в Странджа 1903 година"

Фолклорен концерт – спектакъл посветен на 121 години от избухването на Илинденско - Преображенското въстание ще се проведе на открита сцена „Охлюва“ в Бургас. Той е под надслов „Преображение Господне в Странджа 1903 година" и се организира от сдружение „Пенсионерски клуб-Пристанище Бургас“, съобщи ръководителят му Стоя Янчева:  "За пета..

публикувано на 11.08.24 в 15:00