Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският владетел Калоян отново ще бъде коронясан в крепостта "Царевец"

Снимка: Даниела Бенишева

Българският владетел Калоян отново ще бъде коронясан в крепостта "Царевец". Възстановката на държавническия акт ще бъде кулминация на Международния фестивал "Ежедневието на средновековен Търновград – Възходът на цар Калоян", който ще се проведе във Велико Търново от 30 юни до 2 юли.

120 реконструктори на исторически събития и занаятчии се събират във Велико Търново за фестивала, който се открива тази вечер от 19.00 часа. В основата са две важни годишнини, обясни Нелина Църова – директор на културата в Общината:

820 години от интронизацията на цар Калоян и 810 години от неговата гибел. Едно пресъздаване на атмосферата, на обстановката, на духа на това време, в което България е била действително една велика сила от европейски мащаб.

Ще има и възстановка на битката край Одрин, когато цар Калоян разгромява кръстоносците и пленява и император Балдуин Фландърски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44