Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Интересни артефакти откриха археолозите при подводните проучвания на устието на Ропотамо

3
Снимка: Център по подводна археология Созопол

Селище в района на устието на река Ропотамо, което е съществувало преди 6 хиляди години проучиха учени от Черноморския археологичен проект Black sea MAP. Подводните археолози са впечатлени от многопластовият обект, който се намира на 4-5 метра дълбочина и е открит случайно още през 1972 г. от бургаския археолог проф. Иван Карайотов. Проучван е частично 10 години по –късно, а сега изследванията са потвърдили, че тук е имало проспериращо селище, чиито жители са се занимавали с морска търговия.

"Пластовете както от късната Античност, така и от Средновековието са много богати на артефакти - луксозна керамика, вносни съдове от Мала Азия, т. нар червенолакова керамика. Тя е едно от доказателствата, че по това време в близост до Константинопол, това селище е било проспериращо пристанище", съобщи Калин Димитров, директор на Центъра по подводна археология в Созопол.

„ Една от важните находки е котва от Средновековието, по която може да се макрира точното ниво на дъното тогава. Открихме и средновековна чиния, на която има изключително изображение на кораб. То е нанесено при изработката на съда и си личи, че човекът който го е направил много добре е познавал морето и корабоплаванет , защото с много пестеливи щрихи, но много точно е представил плавателния съд.“

Димитров допълни, че находките от устието на река Ропотамо предстои да бъдат обработени. След това те ще бъдат представени в най – близкия музей, както е по закон, и това е музеят в Приморско, най –вероятно част от многобройните находки ще получи и музеят в Созопол.

В рамките на Черноморския проект Black sea MAP миналата година експедиция откри 40 потънали кораба на дълбочини между 90 и 1700 метра, които бяха запазени идеално заради липсата на кислород на тази дълбочина в Черно море. Нови морски проучвания с кораб по проекта предстоят от края на месец август и през септември.

интервюто с Калин Димитров, директор на Центъра по подводна археология в Созопол може да чуете в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът „Малките германци" част от селекцията на DOCK

Филмът "Малките германци" на режисьорите Франк Гайгер и Мохамед Фарокманеш ще бъде представен тази вечер от  19:30 ч.  в Експозиционен център Флора Бургас. Интригуващото заглавие е част от селекцията на   DOCK International Documentary Historical Film Festival  /Международния фестивал на документалния и исторически филм DOCK/ Филмът търси..

публикувано на 18.09.20 в 15:37
Ицко Финци и Георги Дончев

Контрaбасистът Георги Дончев представя „Интуитивен“ концерт в Бургас

Композиторът на театрална музика - известният контрaбасист Георги Дончев - ще подари въздействащ концерт на бургазлии. Нека всички, които ценят хубавата музика се чувстват поканени на 20-ти септември в двора на галерия "Георги Баев" от 18.00 часа. Входът е свободен. Концертът "Интуитивен" събира музикални импровизации и вдъхновения, които смело..

публикувано на 17.09.20 в 15:13

„Да снимаш мрака" ще бъде прожектиран в петък на фестивала DOCK

Как от фотограф на сватби и светски събития се превръщаш във военен фотограф разказва филмът на Том Бърк "Да снимаш мрака", включен в селекцията на DOCK International Documentary Historical Film Festival/Международен фестивал на документалния исторически филм- DOCK, който за 3 път се провежда в Бургас. Той ще бъде представен в петък от 18.00 часа в..

публикувано на 17.09.20 в 12:02

Два филма за БНР участват във Фестивала на документалното историческо кино в Бургас

Два филма за историята на Българското национално радио са включени в програмата на Международният фестивал на документалното историческо кино – DOCK 2020, който се открива днес в Бургас . Зрителите ще могат да гледат „Олово срещу словото“ (2015 г.) и „От града към света“(2019 г.) Първият филм е посветен на 80-годишнината на Българското..

обновено на 17.09.20 в 09:04

Откриват третия Мeждународен фестивал на документалното историческо кино – DOCK 2020 в Бургас

Международният фестивал на документалното историческо кино – DOCK 2020 започва от днес в Бургас. 10 филма ще се състезават за голямата награда, 10 са и лентите, които ще бъдат представени в съпътстващата програма. По традиция фестивалът предлага и Програма "Академия" с образователни филми, които ще бъдат представяни пред ученици, като след..

публикувано на 17.09.20 в 08:00
Стефан Колев и Илиян Янчев

Концерт, посветен на Магда Пушкарова - в Летния театър в Бургас (видео)

Концерт – спектакъл „Чародейката“, по мотиви от репертоара на Магда Пушкарова, ще се проведе в Летния театър в Бургас. Община Малко Търново получи и първият плакет, на името на легендарната странджанска певица. Концертът вече става традиционен, коментира на пресконференция Стефан Колев, председател на тракийското дружество..

публикувано на 16.09.20 в 13:19

Бургаската опера открива новия сезон с "Виенска класика"

След успешния, макар и необичаен – поради обективната обстановка, летен сезон, който бе закрит с комичната опера от Офенбах „Хубавата Елена“, на сцената на Летния театър, Държавна опера – Бургас открива Сезон 2020/2021 – на 17-и септември, от 19 часа, в Зала Опера, с атрактивен концерт, представящ шедьоври на виенските класици Хайдн, Моцарт и..

публикувано на 15.09.20 в 18:59