Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ротавируси са виновни за диариите при малките деца

60 до 70% от диариите при децата до 3-годишна възраст се причиняват от рота вируси, информира председателят на Съюза на Общопрактикуващите лекари в Бургас д-р Петко Желязков:

"Давайки тази ваксина на новородените още от месец и половина до към шестия месец, която предствалява капки през устата, почти се ликвидира тази възможност да се разболеят децата от ротавирусни инфекции. Не е  задължителна по имунизационния календар – тя е препоръчителна, но се заплаща от държавата от април тази година."

Д-р Петко Желязков уточнява, обаче, че за останалите стомашно-чревни вируси и инфекции ваксини няма. Той препоръчва спазване на хигиена и често миене на ръце, както  и ядене само на храни с установен произход. 

Чуйте в звуковия файл интервюто на Ивайло Пеев:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Раздават безплатно минерална вода в Бургас

Минерална вода раздават безплатно в Бургас от Българския Червен Кръст в сътрудничество с Общината. Освен да напомнят на бургазли и гостите на града, че трябва да се хидратират, доброволци мерят и кръвното налягане на рисковите групи. Десетки са тези, които днес се възползваха от освежаващата бутилка с вода. Сред тълпа от македонски деца..

публикувано на 16.07.24 в 12:43
Инж. Чанка Коралска

Изграждането на три паркинга в кв. Възраждане може да започне до 1 г.

Изграждането на три четири- или пететажни паркинга в кв. Възраждане планира Община Бургас на база резултатите от проведената анкета сред жителите на квартала , съобщи зам.-кметът Чанка Коралска пред БНР Бургас. Те се намират на следните места: -  между улиците „Дебелт“, „Цар Калоян“, „Любен Каравелов и „Васил Левски“;..

публикувано на 16.07.24 в 11:55
Снимката е илюстративна

Миризма на нефт в Бургас заради претоварване от един на друг танкер /ОБНОВЕНА/

Не са отчетени превишения в концентрацията на вредни вещества във въздуха, отчитат от РИОСВ-Бургас. Експерти извършиха проверка след постъпилите вчера сигнали на граждани във времето  от 15:30 ч. до 16:30 ч. за силни миризми на нефтопродукти. Установено е, че към периода на подаване на сигналите, на рейда на пристанище Бургас се извършва операция по..

обновено на 16.07.24 в 09:52

Православната църква чества паметта на Света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на Света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 08:56

Тридневен поход-поклонение стартира от днес в Сливен

За десета поредна година от Сливен тръгна тридневен поход-поклонение „По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа от 1868 година“. В събитието тази година, което ще се проведе от 16 до 18 юли, се включат около 60 родолюбци от цялата страна. Най-младият участник е на 8 години, който ще премине по стъпките на четата на Хаджи Димитър и..

публикувано на 16.07.24 в 08:39

Червен код за горещини, температури до 42°

Червен предупредителен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 4 области - Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград. За останалите области на страната в сила е оранжев предупредителен код за горещини. По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен вятър от изток-североизток...

публикувано на 16.07.24 в 07:32

Без ток в няколко бургаски села

Без електрозахранване до 11:30 часа ще бъдат селата Димчево, Присад, Зидарово, Габър и местност Батака. Причината е планови дейности по съоръженията.

публикувано на 16.07.24 в 07:16