Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС заплаши Полша с наказателни мерки заради спорна съдебна реформа

Анджей Дуда
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спорната съдебна реформа в Полша предизвика скандал в парламента, който отложи гласуването на промените в закона за състава на Върховния съд и на контролиращия орган - Съвет на съдиите. Опозицията упреква управляващата партия „Право и справедливост“ в подкопаване на демокрацията и независимостта на съда.

Идеята на управляващите е съставът на Съвета на съдиите в бъдеще да се избира само от парламента. Този контролиращ орган определя от своя страна състава на Върховния съд. Партията „Право и справедливост“ разполага с абсолютното мнозинство в двете камари на полския парламент и разчиташе да прокара промените в закона бързо и безпроблемно.

Опозицията обаче се противопоставя яростно на плановете, а Брюксел предупреди, че ако правителството не оттегли спорната си съдебна реформа, ще прибегне към наказателни мерки, в т.ч. и отнемането на правото на глас на Полша в ЕС.

В спора се намеси и полският президент Анджей Дуда, който отказа да ратифицира закона и го върна за преработка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44