Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

До 2019 година Поморие може да има нов Общ устройствен план

Иван Алекисев, кмет на Поморие

След Нова година ще бъде стартирана процедура за изготвяне на нов Общ устройствен план на Поморие. Това каза за БНР - Бургас кметът Иван Алексиев. Той уточнява, че предишният е бил отхвърлен, след като получил трета отрицателна екологична оценка. Според градоначалника, в момента е обявена обществена поръчка за изготвянето на заданието, а до края на 2019 г. трябва да сме готови с плана, посочи Алексиев.
"Поставили сме си амбициозната задача до края на 2019 община Поморие да има Общ устройствен план. Градът ни няма на къде да расте, блокиран е, трябват ни нови територии. Това е  местността "Лахана", която отива към Сарафово и Бургас, от другата страна "Кошарите", местността към Слънчев бряг и Ахелой. Ако всичко е нормално до две години трябва да имаме Общ устройствен план", разказа кметът на Поморие. Той посочи още, че ако има такъв план, законът позволява да се отключват проекти и нови зони на общината.

ВИЖТЕ ОЩЕ
На този терен трябва да се изгради бъдещия крематориум

Обществено обсъждане на проекта за крематориума край Камено

Обществено обсъждане на проект за строителството на крематориум край Камено ще се проведе на 28-и януари. В момента се изготвя Оценката на въздействието на околната среда (ОВОС), каза Кристиян Киров, собственик на фирмата - инвеститор. Крематориумът ще бъде построен на площ от 15 дка. Част от  хората не одобряват идеята , двама души обикалят от..

публикувано на 24.01.20 в 17:01

ТЕЦ Сливен показа как съхранява и изгаря RDF гориво и биомаса

ТЕЦ Сливен днес отвори врати за граждани и екологични организации, за да покаже как съхранява и изгаря RDF гориво и биомаса. Пред желаещите да влязат, директорът на топлоцентралата инж. Павлин Костов обяви, че от няколко дни се изгаря суровина от София, заедно с тази от местното сметище край село Хаджидимитрово, а вчера ДАНС  са взели проби от..

публикувано на 24.01.20 в 16:35

Новата (никотинова) дъвка за обществото

Предложението на трима депутати от ВМРО непушачите да получат два дни отпуск в повече постигна целта си. Влезе в ефирното време на големите медии, замествайки големите скандали. Обществото има нова дъвка, която да дъвче в следващите няколко дни. С нескрит интерес прочетох предложените промени в Кодекса на труда, засягащи работещите на трудов..

публикувано на 24.01.20 в 14:45

Стартира кампанията за безплатно подменяне на стари печки на дърва

В Бургас близо 2 хиляди отоплителни уреди с твърдо гориво ще бъдат подменени по проектa за подобряването на качествата на атмосферния въздух.  В първата фаза на проекта, която има за цел да тества схемата, ще бъдат подменени отоплителните уреди на 80 домакинства. В нея могат да кандидатстват жителите на Централна градска част и кварталите..

публикувано на 24.01.20 в 14:20

Реставрират фасадата на храма „Св. св. Кирил и Методий“

В началото на февруари изтича срокът на обявената обществена поръчка, с която ще бъде избран изпълнител за фасадната реставрация на катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий". След това той ще има нужда от време за проектиране, а самите строителни дейности прогнозно могат да стартират през есента на тази година. Целта на Община Бургас е да консервира и..

публикувано на 24.01.20 в 12:46
Снимката е илюстративна.

Две села в община Руен остават без ток днес

Две села в община Руен остават без ток днес, заради планови ремонти, съобщи ЕВН.  В село Каравельово няма да има ел. захранване на северната част на населеното място. Причината е ремонт в табло ниско напрежение на захранващият трафопост. Срокът на изключването е от 09:30 до 16:00 ч. В село Люляково, без ток ще са в северозападния край на..

публикувано на 24.01.20 в 09:27
Снимката е илюстративна.

Увеличават територията за застрояване на село Твърдица

Да се разшири територията за застрояване в района на село Твърдица. Предложението е на Община Бургас. За целта Общинският съвет трябва да одобри изработването на Подробен устройствен план – План за улична регулация. Предвижда се населеното място да се разшири на изток, обясни главният архитект на Общината Веселина Илиева. „ Това, което в..

публикувано на 24.01.20 в 09:23