Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да има проблеми с приема на първокласниците в Бургас

Снимка: архив

Ако от министерството на образованието въведат 3-годишна уседналост за прием в първи клас и ние ще трябва да променим правилата си. Това коментира Веселина Таралова, директор на образователния отдел в общината.  В Бургас от седем години е въведена електронна система за прием на децата в детските градини и първи клас и тя работи добре, уточни още тя:

"Както тази година спуснаха като предимство работещ родител един от родителите да работи в района на избраното училище, ние веднага се съобразихме с това и го въведахме, така че не е никакъв проблем. В регистрационния талон ще има опция родителят да си посочи постоянен адрес или настоящ, а както досега действащата ни система по постоянен имаха повече точки от тези, които са по настоящ адрес.

Идеята за въвеждане на уседналост се породи от проблеми с приема в София, където традиционно има огромен наплив към определени училища. Практика е родители да сменят формално адресната си регистрация или пък да декларират други неверни данни, примерно, че работят от вкъщи, за да печелят допълнителни точки.

чуйте в звуковия файл интервюто на Елена Димитрова






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С концерт, рибен курбан и миди с ориз празнуват Летен Никулден в Бургас

Летен Никулден ще бъде отбелязан днес в Бургас. За първи път това ще стане с празнични събития на пл. Тройката. Ще има рибен курбан, ястия с миди и концерт. В  храм „Св. Николай Чудотворец“ ще бъде отслужена тържествена литургия, а в етнографския музей ще бъдат пресъздадени обичаите „Герман“ и „Пеперуда“ съобщи ръководителят на отдел..

публикувано на 09.05.24 в 08:20
Димитър Главчев в МС.

Предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл". Това обяви самият Главчев в началото на заседанието на кабинета. Проверката е възложена на НАП и Агенция "Митници". Пред министрите Главчев обяви, че от утре започва и изплащането на помощите в размер на близо 300 милиона лева на 51 000..

публикувано на 08.05.24 в 15:54

Френски студенти изготвят проекти за рехабилитация на сгради в община Царево

Френски студенти ще изготвят безвъзмездно проекти за рехабилитация на сгради в Царево, Ахтопол, Лозенец и Синеморец. Тяхната преподавателка арх. Цвета Сурчева се срещна днес с кмета на Общината Марин Киров. Архитектът е преподавател по Устойчива урбанистика, кръгови технологии и екологични методи за рехабилитация на сгради във Висшето училище по..

публикувано на 08.05.24 в 14:44

Община Царево финансира доизграждането на медицинския център

Одобрен е списъкът на обектите, които ще се финансират от Община Царево. Това става с решение на Общинския съвет за рефинансиране на стар заем като остатъкът е предвиден да се вложи в  няколко стратегически обекта за населените места от общината.  Сред тях са п роектирането и изграждането на осветление в „Зона север“ в Царево, както и п..

публикувано на 08.05.24 в 14:07

Трудова борса за хора в неравностойно положение ще се проведе в Бургас

Над 10 работодатели и фирми ще участват в трудовата борса, която се организира от Кариерен център – Бургас на Фондация „Благотворителна католическа организация Каритас Витания“. В нея могат да се включат лица в неравностойно положение, които си търсят работа - безработни младежи до 29 г., хора с увреждания и социално-слаби лица,..

публикувано на 08.05.24 в 13:24
Снимката е илюстративна.

Спират водата в няколко населени места в област Бургас

Заради отстраняване на авария по деривационна система "Камчия-юг", днес са възможни проблеми във водоподаването в някои населени места от системата . Това съобщават от ВиК – Бургас.   Заради подмяна на два броя спирателни кранове във водоем Айтос днес до 15.00 ч. ще бъде спряна водата в града. След този час са възможни проблеми във..

публикувано на 08.05.24 в 09:22