Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем дни Бургас с магията на конния спорт


Нощни паркури и атрактивни надпревари „drive and ride” на VII Национален турнир „Купа Бургас“ от 5 до 12 август

В продължение на 8 дни Бургас ще се потопи в магията на конния спорт. От 5 до 12 август на конната база в морския град си дават среща най-добрите родни състезатели и елитни участници от чужбина в надпревара за Купа „Бургас“. Националният турнир се провежда за 7-а поредна година и е сред любимите летни преживявания за бургазлии и гостите на курортния град.

Състезанието започва на 5 август /събота/ с вечерен встъпителен паркур. На следващия ден е Квалификационния турнир, на който ездачите ще трябва да преодоляват препятствия до 125 см. Най-добрите състезатели и носителят на Купа „Бургас“ ще бъдат определени на 11 и 12 август /петък и събота/. В междинните дни публиката ще може да се наслади на атрактивни нощни паркури. Те придават особена атмосфера на базата, а и е приятно заради вечерната прохлада. Конната база в Бургас е единствената в страната, на която могат да се видят паркури в тъмната част на денонощието. Надпреварите край бургаския бряг са уникални и с това, че са с 3 пъти по-голяма продължителност от останалите у нас.

Следвайки стремежа си всеки път да предлагат нещо ново на зрителите, тази година организаторите включват нов тип атракция. Как последователно се маневрира с автомобил и с кон между препятствия – това  ще може да проследи публиката в последния ден от състезанието. Атракцията се нарича „drive and ride” /шофиране и яздене/В своеобразния слалом между препятствията, първо с кола, а веднага след това и с кон, ще се пуснат най-опитните участници. Зрелищното шоу ще бъде засичано по време и грешки, което ще определи победителите. „Това отива на празничния характер на турнира и е в тон с желанието ни да го направим още по-интересен за гостите“, коментира един от главните организатори на събитието Георги Базотeв, председател на бургаския клуб по конен спорт „Кан Крум“.

Общо 200 коне и състезатели ще се включат в надпреварата за Купа „Бургас“ тази година.  Освен целия български елит, в морския град ще дойдат и състезатели от Германия, Холандия, Швеция и др. В момента се потвърждават заявки на участници от Балканските страни. Голям интерес има от клубове от съседна Турция. Сред присъстващите ще е вицепрезидента на Европейската федерация по конен спорт и член на Управителния съвет на Световната федерация Арман Йозгьоркей. 

Организаторите - Българската федерация по конен спорт, община Бургас и ККС„Кан Крум“ тази година са привлекли известен роден коментатор, който ще приковава вниманието на публиката по време на майсторските изпълнения на ездачите. Гостите пък ще могат да се настанят удобно и да им се насладят в зоната за сядане, която това лято е покрита с тента, осигуряваща комфортна сянка и прохлада.

Повече подробности и актуална информация може да видите и във фейсбук страницата на събитието: https://www.facebook.com/events/117044632266231/?fref=ts




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плувният маратон подкрепя кампанията "Заедно за Марти"

Общинският плувен маратон от остров Света Анастасия до Моста започва в 9 часа. За първи път той е с минимална такса за участие, с която ще бъде подпомогната благотворителната кампания „Заедно за Марти“. В маратона могат да участват хора навършили 16 години и преминали предварителен медицински преглед, който ще се извърши преди старта. Таксата от 10.00..

публикувано на 27.07.24 в 07:50

Спортен празник в Бургас по случай откриването на Олимпиадата

Спортен празник по случай откриването на Олимпийските игри в Париж ще бъде проведен в Бургас на 26 юли. Събитието ще включва спортни клубове от Бургас, които ще демонстрират умения. Заместник-кметът по спорт в общината Манол Тодоров обясни: „Ще имаме представители на художествената гимнастика в лицето на „Черноморец“ и „Триумф“...

публикувано на 26.07.24 в 08:40

Даниел Стаматов се завърна в "Нефтохимик"

Футболистът на "Нефтохимик" от сезон 2017/2018 година Даниел Стаматов е поредното ново попълнение в състава на представителния отбор на клуба, съобщават от там. Роденият през 1995 година състезател е роден в Бургас и започва своите първи стъпки във футбола именно от "Нефтохимик". След което преминава в школата на Черноморец от където е забелязан и в..

публикувано на 26.07.24 в 08:38

Бургас ще бъде домакин на Европейското първенство по кудо през 2025 година

Бургас ще бъде домакин на Европейското първенство по кудо през 2025 година, съобщават от Общината. Морският град бе избран в конкуренция с градове от други държави, а престижното международно събитие ще се проведе на 4 и 5 октомври в Спортна зала „Арена Бургас“. Кметът Димитър Николов обсъди преди три седмици тази възможност със заместник-директора на..

публикувано на 23.07.24 в 13:16

Предстои международният плувен маратон "Порт Бургас"

Днес в акваторията на Морската гара в Бургас ще се проведе четвъртото издание на Международния плувен маратон „Порт Бургас“. Близо 200 участника до момента са регистрирани в двете дисциплини – на 1000 м. и на 3000 метра. Сред тях има представители на България, Русия, Сърбия, Турция, Северна Македония, Румъния, Унгария, Германия, Люксембург и Украйна...

обновено на 20.07.24 в 08:42

Близо 200 ще са участниците в международния плувен маратон „Порт Бургас"

За четвърта поредна година  ще се проведе в Бургас международният плувен маратон „Порт Бургас“. Досега участие са заявили близо 200 души. Има различни хора-деца, възрастни, любители, има и професионални плувци, обясни за БНР Бургас  организаторът Цанко Цанков от КПС “Победа“. Очакваме да се получи един прекрасен спортен празник за град Бургас,..

публикувано на 19.07.24 в 14:00

Стартира международният турнир по плажен тенис "Burgas Open"

Международният турнир по плажен тенис "Burgas Open" IFBT ще се проведе на морския бряг до неделя. Той е с ранкинг двойки: жени, мъже, мъже over, смесени и без ранкинг: начинаещи и среднонапреднали. Организатори на надпреварата са  Българска Асоциация по Плажен Тенис БАПТ, "Черноморски плажен спортен клуб Бургас" с подкрепата на Община Бургас. Днес от..

публикувано на 19.07.24 в 13:17