Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници излизат на протест срещу фермите за норки в България

американска норка
Снимка: wikipedia.org

Представители на организации за защита на животните, природозащитници и граждани ще излязат на протест срещу фермите за норки в България. Причината за недоволството е проект на Министерството на земеделието за промени в  Наредбата за условията за отглеждане на  дивеч.

В проектонаредбата се предлага да отпаднат всички текстове, които създават проблем за дейността на съществуващата ферма за норки в  Стара Загора, твърдят природозащитниците. Според тях повече от две години, институциите си затварят очите за нередностите в тази ферма и отказват информация за начина, по който се отглеждат и убиват животните там. Ако наредбата бъде приета, ще доведе до увеличаване на екологичния риск за околната среда и здравето на хората в региона, вследствие отглеждането на инвазивен вид, какъвто е американската норка. Проблем е и разрешаването за загробване на трупове в района. Ще се отнеме възможността за граждански контрол върху дейността на фермата, а България ще се превърне в една от малкото страни в Европа, в които този нехуманен бизнес ще се развива, категорични са организаторите на протеста.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44