Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Младежи с увреждания събират капачки, за да си купят необходимо иновативно устройство

5
Марионела Стоянова, Стефан, Ани Крушкова от "Социален център" - Бургас

Кампания по събиране на пласмасови капачки провежда Социален център – Бургас. Младежите с увреждания, които го посещават искат със събраните средства от рециклирането им да купят специално устройство, чрез което компютъра може да се управлява с поглед.

„Нужни са 4 хиляди лева, за да бъде закупена новата технология, която все още не е навлязла масово у нас. Предложи ни я фирма, която ще предостави и необходимия софтуер и безплатно обучение за изполването й. Потребителите ни се запознаха с нея и са убедени, че ще им е от полза, разказа управителят на „Социалния център“ Марионела Стоянова .

Тя съобщи, че в кампанията до момента са събрани 400 кг, а са необходими 16 тона, тъй като изкупната цена на килограм пласмасови капачки е 25 ст.

„Каузата в началото изглеждаше непостижима, но се включиха доста хора – помагат ни децата от училището в кв. Долно Езерово, управител на магазин в Несебър, военните от Атия, Стефан от нашето сдружение също е доста активен - събра много капачки  и увлича и други хора в инициативата“, сподели Ани Крушкова, която е отговорник по провеждането й и е майка на 34 – годишната Мария, родена с детска церебрална парализа .

От социалния център са убедени, че ще успеят да съберат необходимата сума, ако бъдат подкрепени и от още хора, фирми и институции.

Ние от БНР – Бургас участваме в инициативата и вече се включихме с няколко килограма капачки. Ако и вие искате да помогнете, може да занесете събраното количество в творческата работилница на младежите с увреждания на ул. "Апостол Карамитев" № 12.

повече може да чуете в репортажа в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Каменар става квартал на Поморие

Каменар става квартал на Поморие, реши правителството днес.  В града, който е и административен център на общината, са съсредоточени системите на обществено обслужване, има развита медицинска мрежа, културни институции, градски транспорт, детски и учебни заведения и други.  "С присъединяването на селото ще може да се оптимизира транспортната..

публикувано на 29.06.22 в 15:44

6-ти благотворителен маратон в подкрепа на хора с онкологични заболявания ще се проведе на 3-ти юли

6 –ти  благотворителен плувен маратон ще се проведе на 3-ти юли от остров Св. Анастасия до местността Чукалята. Той е организиран от сдружение“ Онкоболни и приятели" и цели набирането на средства за психологическа подкрепа и социална дейност на  хората с онкологични заболявания, обясни  председателят на организацията  Цонка Тодорова. Към момента..

публикувано на 29.06.22 в 15:07

Авиомузеят отбелязва своята пета годишнина с ден на отворените врати

С ден на отворените врати и интересни събития, Авиомузеят в Бургас отбелязва своята пета годишнина. Днес, в деня на Българската гражданска авиация - 29 юни, любителите на авиацията ще имат възможността да разгледат летателните апарати, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация. По случай..

публикувано на 29.06.22 в 13:41

Срокове и документи - капан в новата програма за саниране?

Сроковете и времето за подготовка на документите по новата програма за обновяване на многофомилните жилищни сгради притесняват гражданите. Темата беше обсъдена на форума „Новият подход в регионалното и трансграничното развитие 2021-2027 г“., който се проведе в Бургас. Средствата за цялата страна са европейско финансиране по Плана за възстановяване..

публикувано на 29.06.22 в 13:09

Бургазлии се чувстват в безопасност в градския транспорт

Катастрофата от понеделник с автобус не е отказала бургазлии да ползват градския транспорт.  Анкета на БНР - Бургас показа, че хората които редовно ползват автобуси се чувстват сигурни в тях. Единици са тези, които по една или друга причина са ставали свидели на някакви инциденти. Най-често те са свързани с рязкото спиране и потегляне на превозното..

публикувано на 29.06.22 в 11:12

Над 90% от фирмите в Бургас обявиха доходите си пред НАП

31 265 фирми или над 90 % от юридическите лица, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си пред НАП Бургас ден преди настъпването на крайния срок. Едноличните търговци, включително плащащи патентен данък, и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, които вече са подали декларации за доходите, надвишават 1600...

публикувано на 29.06.22 в 10:37

Авиомузеят в Бургас празнува петия си рожден ден

В деня на Българската гражданска авиация - 29 юни, Авиомузеят в Бургас става на 5 години, съобщават от Община Бургас. По случай празника музеят ще работи с вход свободен през целия ден. Посетителите ще могат да разгледат летателните апарати, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация. Сред десетте..

публикувано на 29.06.22 в 08:21