Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В галерия "Дебют"

Ученици художници показват с изложба как оформят книги и списания

В "Lorem Ipsum" всъщност повечето не е текст

4
Снимка: Ани Петрова, БНР
Изложба с рисунки, илюстрации и типография на избрани моменти от известни детски приказки и авторски текстове, може да се види в галерия „Дебюти“ в Националното училище по изящни изкуства „Илия Петров“. Самите творби представят сложния процес на визуално оформление на книгите и списанията, а ученици от 11 и 12 клас са използвали различни техники, за да го постигнат.

Изложбата е всъщност резултат от задача, която им поставя тяхната преподавателка Александра Гогова, ръководеща специалността „Илюстрация и оформление на книгата“.

Пред Радио София тя сподели, че провокира своите ученици непрестанно да четат и да търсят по-дълбоко в историята на дадено произведение, за да го илюстроват впоследствие. Да познават първоизточника, да четат, да четат..., да опознават епохата на писателя и на действието в книгата...

Ако и Вие искате да съпреживеете текстовете на някои от най-известните класически произведения, може да посетите изложбата Lorem Ipsum (това е текст) до 13 октомври, с работно време от 13 до 18:30 ч в делничен ден.

Чуйте повече в репортажа на Златина Йовкова, а в снимките на Ани Петрова ще видите как директорката Донка Павлова собственоръчно е изрисувала вратите на класните стаи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия