Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахтопол кани на "Паламудени вдъхновения и странджански седенки"

Есенните ахтополски празници „Паламудени вдъхновения и странджански седенки” започват от утре в морския град . В рамките на три дни организаторите са подготвили поредица от тематични събития, обединяващи Минало и Настояще. Те са посветени на рибата, автентичната храна, традиционните и съвременни изкуства.

„Тук ще имате възможност да се насладите на традиционни специалитети, придружени с подходящи питиета, приготвени и поднесени от местните майстори. Освен да похапнете, ще можете да споделите и вдъхновенията на музиканти, художници, писатели, поети и пътешественици“, съобщи Катя Съева от сдружение „Лумен“.

В празничните дни ще има за всекиму по нещо – вкусни ястия, концерти, изложби, кино, арт – работилници, конкурси и разбира се много изненади, като например керамик джаз и фолк сешън.

Всичко ще бъде напълно импровизирано, темите ща бъдат задавани първата вечер към фолклорните изпълнители, а втората ще е към джаз музикантите. Музикалните интерпретации ще бъдат съпроводени с пластичните форми на грънчарското колело, които ще вае Красимир Савов“, каза още Катя Съева.

Мероприятието се организира от "Сдружение Лумен" и се реализира с подкрепата и съдействието на Кметство Ахтопол, Рибарска кооперация - Ахтопол, фондация "Vortex" и сдружение "Черноморска Странджа".

повече може да чуете в звуковия файл:




Ето и програмата:


ПЕТЪК (22.09.) – Пристанище Ахтопол:
12.30ч. Откриване с водосвет на Агатополския епископ Йеротей и отец Йордан
- Раздаване на празничния курбан
- Представяне на храната на Ахтопол и Странджа
- Странджанска седянка
17.00ч. Изпълнения на детски фолклорен състав от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Ахтопол
19.00ч. Музиката и песните на Странджа с Костадин Михайлов и приятели

СЪБОТА (23.09.) – Градска градина, Пристанище Ахтопол
10.30ч. Детска творческа работилница „Паламуди по бермуди” – Градска градина
- участват учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Ахтопол и децата от Център „Цветница” – гр. Малко Търново ; Фондация „Vortex" и доброволци
12.30ч. Храната на Ахтопол и Странджа – Пристанище Ахтопол
17.00ч. Наградите от литературен конкурс „МОРЕТО!” – Пристанище Ахтопол
18.00ч. Галерия „АлтерЕго – Ахтопол” представя:
„Приказки за Фара” - изложба-живопис на Кея, приятно аранжирана с изпълненията на музикантите от The Bedlam Club
20.00ч. Концерт на Blues Traffic – сцена на Пристанището

НЕДЕЛЯ (24.09.) – Клуб на рибаря
11.00ч. На чаша вино и филми:
- Представяне на филма за ахтополския фар – част от документалната поредица на журналистката Цветелина Атанасова “Светлина в безкрая”.
- „Три неща – Спомени за Океански риболов” – документален филм, режисьор Георги Дюлгеров; сценарий – Георги Ингилизов, Христо Димитров – Хиндо.
- „Някои характеристики на българската морска култура...” – разговор с кдп Александър Александров
- Вдъхновени пътешественици – Фондация „Vortex” представя: Световно късометражно кино от "Нови публики"
16.00ч. Дегустация на табиетлийски рибарски мезета и тънки питиета, сладки приказки с прятели, малко музика... С отворен край :)
Заповядайте! Да празнуваме заедно!!!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Девет читалища в Сливен получават общинска субсидия от 17 хиляди лева

Общинска субсидия за близо 17 хиляди лева бе разпределена за финансиране на проектите на читалища в община Сливен. Това е втория транш от субсидирането на културните средища.  Девет народни читалища ще получат общинската субсидия. Според комисията проектите им са подадени в необходимите срокове и отговарят на изискването за финансиране. Сред..

публикувано на 14.08.24 в 14:41

Teen Boom Fest 2024 казва „Избери доброто“

Младежкият фестивал „Тийн Буум Фест“ акостира на Морска гара Бургас този уикенд със своето пето издание. Всяка година участниците във форума имат определена кауза. Тази година се обединяват Община Бургас, Агенция Митници и Националната Агенция за приходите с две големи кампании. Срещи с инфлуенсъри и концерти са част от програмата на двата..

публикувано на 14.08.24 в 14:20

Фестивалът "С книга на плажа" започва в Бургас

Десетото издание на фестивала “С книга на плажа“ започва днес в Бургас. 31 издателства ще се представят в рамките на културния форум, който се провежда на открито пред експозиционния център „Флора“. Над 30 срещи с автори предвижда програмата. Детски книги, книги-игри,  художествена и научна литература, книги на български автори и поезия са..

обновено на 14.08.24 в 10:56

Бургас ще се потопи в цветовете и ритъма на индийския танц

Бургас ще се потопи в ритъма на индийската култура с въздействащите изпълнения на едни от най-известните и утвърдени изпълнители на индийски класически танци. Програмата Rasa-Nishpatti ще предложи палитра от избрани представления от репертоара на Бхаратанатям, постановка създадена, за да предизвика човешките емоции. Събитието ще се случи днес от 20:30..

обновено на 14.08.24 в 09:41

Три дни безплатно българско кино в бургаския филиал на Софийския университет

Безплатни прожекции на открито организира бургаският филиал на Софийския университет от днес до 16-и, петък. Те ще бъдат излъчвани в двора на филиала, в сърцето на Морската градина, входът е свободен, а началният час е 21:30. Подборът за трите дни включва съответно „Стъпки в пясъка“, селекция от къси филми, "Вездесъщият". Инициативата има за цел да..

обновено на 14.08.24 в 07:42

"Прегърнат облак" и "Тиферет" с концерт в бургаска галерия

Бургаската група "Прегърнат облак" ще представи съвместен концерт с група "Тиферет" от 19.00 ч. в галерия "Георги Баев" на булевард "Демокрация". Идеята за съвместно събитие се поражда от музикалната среща на композиторката на облака Теодора Илиева с един от най-колоритните музиканти-импровизатори Константин Кучев. Той е част от множество..

обновено на 13.08.24 в 12:01

В Сливен започват номинации за наградата „Добри Чинтулов”

В Сливен започват номинации за наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2024 г. Предложенията се правят от неправителствени, граждански и културни организации, творчески обединения и инициативни комитети, съставени от минимум 20 човека. Всяка организация има право само на едно предложение, уточняват от общината. Наградата се присъжда..

публикувано на 13.08.24 в 09:27