Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За скрити такси и подвеждащи условия при закупуване на имот, алармира омбудсманът на Бургас

Снимка: Радио ВИДИН

Общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев предупреждава, преди закупуване на имот, задължително да се проверява в Агенцията по вписванията за договор между стария собственик и инвеститора на обекта. Омбудсманът е получил няколко сигнала на граждани, които се оказали в ситуация без изход, след като закупили имоти. При изповядване на сделката новите собственици научили, че инвеститорът ги задължава да плащат месечна такса, като за затворен комплекс, имало ограничение в  избора само на един единствен интернет доставчик. В случай на отказ от страна на купувачите с тези условия, инвеститорът отказвал да раздаде чипове за достъп до асансьора в сградата.

Точно в такава заплетена ситуация са попаднали хора, които са закупили имоти в новопостроена кооперация в комплекс „Изгрев”, до църква „Св. Анастасий”. Инвеститорът е известна строителна фирма.

„Оказа се, че при изповядване на сделката, инвеститорът ни изненада с договор за поддръжка, който не е описан в предварителния договор за покупко-продажба, и държи да го подпишем пред нотариус. Срокът на договора е за пет години и е изключително императивен. В случай, че не подпишем, ни се отказвало чип за асансьора, освен това държи да използваме само един определен интернет доставчик, иначе ще ни събира наем за изградено трасе за интернет.”- пишат в сигнала си до обществения посредник потърпевши. И допълват, че месечната сума за поддръжка, която трябва да заплатят е в размер на 50 или 60 лева в зависимост от апартамента и 10 лева за гараж, а кооперацията дори не е от типа „затворен комплекс”.

„Предупреждавам всички хора, които си купуват апартаменти или недвижим имот, задължително да направят справка в Агенция по вписванията преди закупуването на имота. Трябва да проверят  дали има вписан договор за управление и поддръжка на общите части на сградата, защото ако са вписани между стария собственик и инвеститора на обекта,  условията по този договор обвързват купувача с тях”.  – предупреждава омбудсманът на Бургас Тодор Стамболиев. Той допълва, че в конкретния случай с тази кооперация, става дума за договор от пет години. Време, в което собствениците на апартаменти ще трябва да заплащат месечна такса от над 60 лева. Обектът, построен в комплекс „Изгрев” не е от затворен тип.” – казва още Тодор Стамболиев.

Общественият посредник  посочва, че по Закона за управление на етажната собственост,  такъв тип договори могат да бъдат вписани в Агенцията по вписванията само, ако се касае за  „Жилищен комплекс от затворен тип”, тоест  ако на  обособен като отделен урегулиран поземлен имот, са построени сгради в режим на етажна собственост  и други обекти, обслужващи собствениците и обитателите, при спазване на изисквания за контролиран достъп за външни лица. Оказва се, че всъщност кооперацията в комплекс ” Изгрев”  е само една, а контролираният достъп до апартаментите с чип, не я прави от типа”затворен комплекс”, казва още омбудсманът.

Казусът засяга собственици на 128 апартамента в комплекс”Изгрев”, като за всички тях има вписани подобни договори, които не са били заявени в предварителните договори за покупко- продажба.

За да не се стига до такива заплетени казуси и сложни ситуации, най-добре е да се направи необходимата справка в Агенцията по вписванията, призовава настоящите и бъдещите купувачи на недвижими имоти Тодор Стамболиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха пистолети и патрони на МП Лесово

Служители от Митнически пункт Лесово задържаха два пистолета и патрони при проверка на товарен автомобил. Той е пътувал от Турция през Лесово към Германия, съобщи Агенция „Митници“. Проверката е извършена на 4 май.  Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция „Митници“, ГД..

публикувано на 08.05.24 в 11:01

Задържаха шофьор с 4,25 промила на пътя Приморско-Созопол

42-годишен шофьор на товарен автомобил е задържан на пътя между Приморско и Созопол, съобщават от полицията. Той е спрян за проверка от  екип на Граничния полицейски участък в Царево. По техни данни, мъжът се е държал видимо неадекватно. Те поискали съдействие от екип на Районното управление в Приморско за тестване на шофьора за употреба на алкохол...

публикувано на 08.05.24 в 08:52

Полицията задържа няколко мъже за шофиране с алкохол в кръвта през почивните дни

55-годишен айтозлия е шофирал с 1,85 промила алкохол в кръвта. Той е спрян за проверка на 2 май около 14:20 часа на айтоската улица "Славянска", съобщават от ОДМВР. Полицията е установила, че водачът шофира след употреба на алкохол. Той е отказал да даде кръвна проба за химичен анализ. Задържан е за 24 часа, а автомобилът е иззет.  С 2,29..

публикувано на 07.05.24 в 09:05

Установени са двама мъже за кражба на над 17 хил. лева от частен имот в село Бата

Двама мъже са проникнали в дома на 88-годишен мъж от село Бата и са откраднали 13 000 лева, 2 350 евро и златен медальон.  Сигналът е получен на 3 май около 11:25 часа.  В резултат на полицейските действия са установени извършителите - това са 40-годишен мъж от с. Медово и 28-годишен мъж от с. Бата, които са криминално проявени,..

публикувано на 07.05.24 в 08:39

Дете е с опасност за живота след катастрофа в село Чукарка

3-годишно дете е с опасност за живота след катастрофа в айтоското село Чукарка, съобщават от Областна дирекция МВР.  Инцидентът е от 5 май на обяд, когато лек автомобил, управляван от 35-годишен мъж от карнобатското село Соколово, при извършване на маневра на дясно блъска детето / пешеходец от с. Чукарка/ .  То е с  повърхностни травми на..

публикувано на 07.05.24 в 07:30

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта задържаха митничари от Пристанище Бургас (видео)

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта задържаха митнически служители от Пристанище Бургас. Стоките са открити в тайници на два контейнера, пристигащи от Китай за получател в България. Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД..

публикувано на 04.05.24 в 10:17

Задържаха над 40 хил. кутии контрабандни цигари на "Лесово"

Задържаха 40 400 кутии контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил на ГКПП – Лесово, съобщават от МВР. Нарушението е разкрито в рамките на съвместна операция на ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и Националната агенция за приходите с цел противодействие на контрабандата, при която на различните..

публикувано на 03.05.24 в 11:48