Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачи от Бургас негодуват от липсата на разрешителни за влизане в Армения

Транспортни фирми от Бургас сигнализираха за проблем с получаването на разрешителни за влизане в Армения. Над 100 товарни коли , само от морския град пътуват всеки месец към бившата съветска република. Разрешителните, които се издават от държавата ни, обаче са едва 25 на месец. В страната има и фирми, които изготвят фалшиви разрешителни. 

"Получаваме на първо число всеки месец, ако се вредим, но не получаваме, просто е голям проблемът с тези арменски разрешителни и там ходим и плащаме по 220 евро.

Проблем е, защото българското министерство на транспорта нехае за нас и не си договарят разрешителните. Значи на първи ги пускат и до обед ги няма – това е за целия месец. Доколкото знам са 300 разрешителни на година, а на месец сигурно влизат 100-150 български камиона.

Говорили сме с арменци там, те викат вашата страна няма инициатива да дойдат и да искат.Те не знаят, че има такъв проблем…"

Чували ли сте зачерна борса за такива разрешителни, които предлагат фалшиви разрешителни?

,Чували сме, но нямам наблюдение на този въпрос.

Всеки месец ли пътувате до Армения? Да, всеки месец…от десет години само натам пътувам…

Поставили сте въпроса пред министерството на транспорта?

"Звъняли сме, питали сме, те ни викат – толкова отпускали. Като говорим там, защото десет години не са малко да пътуваме в една и съща релация, като говорим там с по-големи хора казват, че няма интерес от ваша страна да дойдат да договарят разрешителни повече, за тях няма проблем, затова няма разрешителни.Няма кой от нашата страна да застане зад гърба ни и да издейства разрешителни, няма желание просто, защото  софийските фирми си имат разрешителни…"

"От първо до трето число има арменски разрешителни и след това къде потъват тези арменски разрешителни и ние плащаме 250 евро за тези разрешителни. Значи за Грузия има редовно разрешително, а за Армения няма – от първо до трето число и край…Това е голям проблем за такива като нас, които имаме по един-два камиона…"

Къде пътувате?

От Бургас пътувам за Батуми – пренасям гранули за Ереван.

Какво пренасяте по принцип? 

Ами пренасям колбаси, сирена, но това много ми влияе на джоба. В месеца един път пътувам за Армения.

Настояваме министерството за всеки рейс за Армения да има разрешително свободно, както в Европейския съюз….една фирма от софия взима всичките разрешителни…

чуйте в звуковия файл анкетата на Даниела Костадинова





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинският съвет в Поморие прие актуализация на бюджета

С 15 гласа „за“ и 3 „въздържал се“ Общински съвет – Поморие прие актуализацията на бюджета, внесена с докладна записка от кмета Иван Алексиев. Предложението беше направено на база изготвения касов отчет за изпълнение на Бюджета към 31.07.2024 г. и обстоен анализ на събираемостта на приходите и извършените разходи. За втори път е внесено..

обновено на 15.08.24 в 17:09

Много ниски добиви на слънчоглед в Ямболско

Изключително ниски добиви при реколтата от слънчоглед отчитат земеделските стопани в Ямболско. Високите температури и липсата на вода за напояване са причина прибирането на маслодайната култура да започне с месец по - рано от обичайното. Земеделските производители в областта определят състоянието на слънчогледа като трагично. Председателят  на..

публикувано на 15.08.24 в 15:47

В края на септември ще има кафяви кофи за био отпадъци и в кв. „Възраждане“

Община Бургас започна поредица от информационни срещи с домоуправители и заинтересовани лица, посветени на разделното събиране на биоразградимите отпадъци. Първата среща бе с жители на квартал „Възраждане“, където в края на септември и началото на октомври предстои да бъдат поставени специализирани кафяви кофи за подобен род смет. Гражданите бяха..

публикувано на 15.08.24 в 14:34

Гори Бармук баир в Сливен (ОБНОВЕНА)

Пет пожарни автомобила участват в гасенето на пожара, който възникна този следобед близо до къщите в квартал “Комлука” в Сливен. “Две от пожарните коли са разположени близо до къщите, за които към момента опасност няма”. Това съобщи комисар Денчо Чомаков - директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, който е на..

публикувано на 15.08.24 в 14:04

Несебър празнува на Голяма Богородица

Чудотворната икона на Божията майка мина по улиците на Стария Несебър за благословение на миряните. Литийното шествие бе водено от сливенския митрополит Арсений. Така бе дадено началото на тридневната празнична програма в града. „Тържествено отбелязваме един от най-важните християнски празници –Успение Богородично ведно с Празника на..

публикувано на 15.08.24 в 11:42

Студенти от Париж изготвиха проекти за пет сгради в община Царево

Студентите от пети курс във Висшето училище по архитектура „Ла Вилет“, Париж, Франция с преподавател арх. Цвета Сурчева изготвиха безвъзмездно архитектурни проекти за пет сгради на територията на община Царево. Тя преподава по Устойчива урбанистика, кръгови технологии и екологични методи за рехабилитация на сгради.  Тези проекти участват в..

обновено на 15.08.24 в 10:38

Студентският кампус в Бургас ще струва 83 млн, търсят изпълнител

Община Бургас пусна обществена поръчка за строителството на Студенски кампус в района на 5-и км. между к-с „Изгрев“ и северния обход на града. Прогнозната стойност на високотехнологичния проект е 83,7 млн. лева с ДДС, а срокът за подаване на оферти е до 23 септември. Студенският град, който ще се обособи в разширението на строителните граници на..

публикувано на 15.08.24 в 09:20