Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казуо Ишигуро печели тазгодишната Нобелова награда за литература

| обновено на 05.10.17 в 17:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският писател от японски произход Казуо Ишигуро печели тазгодишната Нобелова награда за литература. Финансовата стойност на приза е 1 милион и 100 хиляди долара.

В мотивите на Шведската академия се посочва, че Казуо Ишигуро разкрива в заредените си с мощен емоционален заряд произведения бездната, скрита зад илюзорно усещане на човека за връзка със света.

Ройтерс отбелязва, че наградата на Казуо Ишигуро е вид завръщане към обичайната интерпретация на литературата, след като миналата година призът отиде в ръцете на американския певец Боб Дилън.

Казуо Ишигуро заяви, че е напълно изненадан от решението да получи отличието. В интервю пред Би Би Си той сподели развълнувано, че случилото се е невероятно:

Това е невероятна чест, главно защото означава, че вървя по стъпките на най-великите писатели, живели някога. Страхотен комплимент е. Светът се намира в много несигурен момент и аз се надявам всички подобни награди да бъдат движеща сила за нещо добро.

Казуо Ишигуро е автор на 8 книги и сценарии за филми. Няйколко от неговите творби са издадани и у нас. Сред тях са "Остатъкът от деня", "Когато бяхме сираци" и "Никога не ме оставяй".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44