Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулинарен фестивал и книга с рецепти за традиционни ястия в Поморие

В рамките на еднодневния кулинарен фестивал в Поморие, бяха представени характерни ястия от бургаски регион и град Кешан  - Турция. Първият подобен проект, продължава във вече обособени туристически кулинарни маршрути.

Майстори – кулинари от Поморие, Бургас, Малко Търново, Козичино и турския град Кешан, представиха специалитети, характерни за съответните региони от агнешко, риба и хлебни произведения. Това е първи подобен проект, уточни кметът на Поморие Иван Алексиев:

"Надявам се това да стане традиция, защото по този начин, може и с няколко дни, но увеличаваме туристическия сезон. Въпреки мрачното време, виждате колко много хора дойдоха."
Според Алексиев няма по-подходящ начин от този да се опитат различни специалитети между двата града  Кешан и Поморие. В този проект е  включен и кулинарен конкурс, който приключи с 4 наградени учасктника, които представиха традиционни ястия като миди с ориз по бургаски, пържен черноморски сафрид и крушен булгур, но първото място бе отредено на странджанския зелник, на Живка Симеонова от Малко Търново:
"Странджа с това е известна, със странданския си зелник. И не само, в Странджа има много други вкусотии. това беше предизвикателство,  да представим зелника на друго място, в Поморие"
На кулинарния фестивал бе представена и книга с рецепти, уточни  Кристияна Казанджиева един от инициаторите и:

"Която се казва "Какво му туряш, джанъм?". В нея са събрани рецептите от кулинарния конкурс, който проведохме, а в него деца и баби готвиха по традиционни рецепти, които събрахме на едно място."

Кулинарният фестивал в Поморие и този през ноември в Кешан, са завършека на този проект, по който вече има изработена карта на туристическите кулинарни маршрути.

чуйте звуковия файл:

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Паднали клони и наводнени улици след дъжда в Бургас (ВИДЕО)

Интензивният дъжд, който за 40 минути се изсипа над Бургас, наводни улици и затрудни трафика в града.  Наводнено е кръговото кръстовище на "Трапезица" и подземната улица.  Има изтръгнати дървета, а паднали клони нанесоха материални щети върху автомобили. Екипи на пожрната и общинските фирми режат и отстраняват дървета из целия град...

публикувано на 22.07.24 в 18:48

Към момента пожарът в община Болярово е овладян и локализиран

Към момента пожарът в крайграничната община Болярово е овладян и локализиран. На място остават десетки дежурни екипи, които ще следят за обстановката. Вече са монтирани и първите фургони за хората, останали без домове. За трайното решение на жилищния проблем  местната власт ще настоява за отпускане на  средства  от държавния бюджет.   Пожарът, който..

публикувано на 22.07.24 в 17:33

В сряда тръгва от Бургас нов бус с дарения за Воден

Бургазлии продължават да събират храна, вода и техника за пострадалите във Воден. В сряда ще тръгне нов бус към боляровското село, обясни за БНР Бургас  Делчо Карабялов, който е израснал  във Воден и познава тези, които са пострадали. В неделния ден той лично занесе първите дарения. Към момента хората имат достатъчно храна, поясни той. Имат нужда..

обновено на 22.07.24 в 16:43

Удължават до края на годината проекта "Грижа в дома в община Болярово"

С още пет месеца се удължава проектът „Грижа в дома в община Болярово”.  Предоставянето на здравно-социални услуги на включените потребители  ще продължи до 1 януари 2025г.  Запазват се и осигурените 16 работни места за лични асистенти и специалисти, информират от общината.  Проектът се финансира от Европейския социален фонд+ чрез Програма..

публикувано на 22.07.24 в 15:32

АПИ: Устройствени и екологични процедури бавят ремонта на надлеза на Черноморец

За ремонт на надлеза на пътния възел Черноморец настояват от местната власт. За обекта има изготвен технически проект от април 2022 година, който предвижда основна реконструкция на пътя и ново мостово съоръжение. Предвидените дейности са част от рехабилитация на 53 км от второкласния път Бургас - Созопол – Царево. От 2018 насам се срещнахме..

публикувано на 22.07.24 в 15:26

Задръстване по АМ "Тракия" край Карнобат

За задръстване на автомагистрала „Тракия“ съобщават от полицията. Причината е разсипан чакъл в района на 343 км., в посока Бургас. Колоната от автомобили е около 2 км. След съгласуване с Областно пътно управление от пътен възел Карнобат движението към Бургас ще бъде пренасочено по главен път I-6 Карнобат – Бургас. 

публикувано на 22.07.24 в 10:19
Село Воден след пожара.

Организира се още една кампания в помощ на пострадалите от пожара във Воден

Екипът на Сдружение „Усмивка“ организира кампания за набиране на различни продукти, които биха помогнали на пострадалите в село Воден. Сред тях са дрехи, бельо, чаршафи,  хавлии,  домашни потреби, посуда, обувки, пакетирани хранителни продукти, лекарства,  минерална вода и парични средства. Акцията по събиране на средствата и продуктите..

публикувано на 22.07.24 в 09:56