Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческият музей в Горна Оряховица представя в изложба последните археологически находки

Историческият музей в Горна Оряховица представя в изложба последните археологически находки при проучването на крепостта „Ряховец“. За разкопките бяха осигурени над 28 хиляди лева от Министерството на културата и Община Горна Оряховица. 
В проучването на крепостта се включиха и ученици.

Археолозите проучиха няколко сектора при западната порта, участъци от северната крепостна стена и пласт, датиращ от желязната епоха. В разкопките се включиха 40 ученици, разказа ръководителят на детската археологическа школа Мая Иванова от музея в Горна Оряховица. 
Археологическа школа „Ряховец“ е първата по рода си в България инициатива. Като целта беше децата да бъдат въведени в реалната археологическа среда.
В музейната експозиция се показват керамични съдове, монети, въоръжение и накити. Посетителите ще се запознаят и с най-новата хипотеза, свързана с куманското поселение в крепостта „Ряховец“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.