Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторски концерт на Христофор Раданов, посветен на Деня на народните будители

БНР Новини
Снимки: архив

Софийският духов оркестър, дирижиран от Христофор Раданов, ще изнесе концерт на 1 ноември, в Дом на културата „Искър“, от 18.30 ч. Програмата е посветена на Деня на будителите. Съставена е изцяло от авторски произведения и аранжименти на г-н Раданов – едно от най-известните имена в областта на претворяване на традиционното ни музикално наследство.

Композитор, диригент, кларинетист, той е свързал името си с няколко известни оркестрови състава у нас. След като завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ постъпва в Софийския духов оркестър и остава в редиците му двадесет години. Особено активно композира в периода, свързан с работата му в ОНМ на БНР, който ръководи от 1990 до 2011 г. Записите, осъществени от него като диригент, са над 2000, стотици са авторските му пиеси и обработки, направени за радиосъстава. Има редица престижни награди за своето творчество.


Докато работех в БНР пишех много музика във фолклорен стил, специално за някои детски формации създадох песни, имам и забавни пиеси…– споделя Христофор Раданов. – С този концерт ми се предоставя прекрасната възможност да покажа музикалното си лице във всички жанрове, в които съм творил. Програмата е много разнообразна. Започваме с марша „Младежки порив“, следва пиесата „Музика на открито“ – лека, „шарена“, приятна.


Знаем, че духовите оркестри свирят главно на открито, често изнасят концерти в паркове и градини, затова и произведението се нарича така. Включил съм и пиеса, посветена на големия наш кларинетист и педагог проф. Петко Радев - мой преподавател от НМУ в София, когото скоро загубихме. Солист ще бъде Наум Груевски, също възпитаник на проф. Радев. Две от песните ще изпълни Даниел Спасов.


Ще прозвучи и произведението, което аз самият определям като най-сериозно в моето творчество – рапсодията „Родопи“. През 2015 г. творбата спечели първа награда на „Конкурс за композиране на симфонично произведение в 7/8“, както и трета награда от гласуването на публиката. Поканихме и детска вокално-театрална формация „Таласъмче“ с ръководител Димитър Констанцалиев. Една от песните, които им поверих, е по текст на патриарха на българската литература Иван Вазов. Оказа се, че няма детска песен по този текст. С нетърпение чакам да видя как ще бъде приета от публиката.


Разбира се, не съм пропуснал и „Фолк-суинг“ най-изпълняваната моя авторска пиеса. Както и няколко български хорà, където е силата ми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.