Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгна отново делото за убийството на "Костов" в Поморие

Снимка: Жоро Александров

Делото за убийството на сочения за наркопласьор Иван Попов, с прякор Костов, днес тръгна наново в Апелативния съд в Бургас. Присъдата за нападателя му – за убийство при превишаване на неизбежната самоотбрана, се обжалва и протестира от всички страни в процеса.

Димитър Димитров получи присъда от 4 години от Окръжния съд в Бургас. Магистратите отхвърлиха обвинението в умишлено убийство и прецениха, че той е действал при превишаване на неизбежната самоотбрана.

И прокуратурата, и частните обвинители не са съгласни с тази присъда и делото тръгна отново в Апелативния съд в Бургас. С фалстарт, след като бе поискан отвод на една от съдийките, с мотива, че е от Поморие. Въпреки че според магистратите, това не би оказало влияние на процеса, такъв, все пак, бе направен.

Бяха изгледани отново записите на камерите, на които, обаче, убийството не е заснето. В тях се вижда, как на 15 ноември 2015 г., малко след 19 ч., трима души влизат в поморийски ресторант. Минути по-късно двама от тях излизат, единият – тичешком. Половин час по-късно, Костов е разстрелян с 9 куршума пред заведението.

Според прокуратурата, двамата са били в близки отношения. Дни преди убийството, обаче, те се влошават. Денят преди престъплението, двамата се скарват, а Костов вади гумен чук и започва да налага Димитър в областта на бъбреците, слабото място на убиеца, защото преди години е преживял трансплантация. На следващия ден пък, след нов словесен конфликт, Костов му отнема мобилните телефони и ключа за колата. Димитър събира трима свои приятели и започва да търси автомобила си по поморийските улици. През цялото време е афектиран от случилото се. По едно време спрял пред автомобила на баща си, взел от вътре нож и още един предмет, за който се предполага, че е незаконният „Макаров“, с който е прострелян Костов. Дава ножа на един от приятелите си и отиват в заведението. Влизат вътре показно, след което излизат. След като и Костов напуска ресторанта, Димитър го пресреща, прострелва го веднъж, обръща се да си ходи, след което се обръща и доубива Иван. 9 куршума са влезли в тялото на Костов, защо, обаче, са намерени само три, никой не може да отговори.

Един от адвокатите на Димитър Димитров, Благой Потеров, представи странен документ, като доказателство. А именно – разпечатка от страницата на производителя на патроните, че боеприпасите били щадящи, долкото може да съществува термин за нещо, което убива хора. От защитата на Димитров искат по-лека присъда, защото е с влошено здравословно състояние.

Делото е в ръцете на апелативните магистрати, които трябва в двумесечен срок след обявяването му, да се произнесат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софиянец се самопростреля във вилна зона "Маджестик"

Откриха мъртъв 39 –годишен софиянец във вилна зона „Маджестик“, която се намира между Сарафово и Поморие, съобщиха от пресцентъра на бургаската полиция.  Мъжът се е самопрострелял със законно притежаван от него пистолет.  Вилата е била наета от него и приятелката му за почивка, но след скарване между двамата тя се е прибрала обратно в София. От..

публикувано на 14.07.24 в 16:57

Трима души са задържани с над 800 гр. марихуана в Свети Влас

Трима разпространители на наркотици са били задържани по време на специализирана операция на територията на Свети Влас, съобщават от пресцентъра на МВР. Тя е била реализирана от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ на 12 юли. При проведените действия са извършени лични обиски, огледи и претърсвания на автомобили и..

публикувано на 14.07.24 в 12:26

Полицаи иззеха над 20 000 флакона с райски газ по Южното Черноморие

Над 20 000 флакона с  райски газ, продавани на различни места по Южното Черноморие, са открити и иззети при масираните полицейски операции, проведени в последните дни от служители от отдели “Икономическа” и “Криминална полиция” към ОДМВР - Бургас.  Установени са общо 19 лица, продаващи балони с райски газ, на които са съставени предупредителни..

публикувано на 14.07.24 в 09:26
Христо Узунов - гл.експерт Дирекция

Христо Узунов: Над 150 нарушения за половин месец констатираха данъчни инспектори

Над 150 са нарушенията на данъчното и осигурително законодателство по Черноморието. Това констатираха данъчни инспектори при проверки, само две седмици след началото на лятната контролна кампания на Националната агенция за приходите. Извършени са над 800 проверки, половината от тях са по Южното Черноморие. Проверени са търговски обекти, питейни..

публикувано на 13.07.24 в 16:32
Пожарникар от екипа, изпратен да угаси пожара в парк

Пожар пламна в парк "Росенец" до Бургас

Пожар избухна в широколистна гора в парк "Росенец" до Бургас.  На място бе изпратен един противопожарен автомобил с екип от огнеборци.  Огънят е обхванал малка площ. В парка се намира лятната резиденция на почетния председател на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган, където днес отиде съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров. Той напусна..

публикувано на 13.07.24 в 15:08

АПИ ограничава движението на камиони над 20 тона в 6 области

Агенция "Пътна инфраструктура" ограничава движението на камиони с тегло над 20 тона в шест области утре (14 юли) между 13 и 21 ч, съобщи пресцентърът ѝ. Причината е очакваното горещо време с температури над 35 градуса на сянка . Целта е да се намали рискът от деформации на пътната настилка и да се опази животът и здравето на пътуващите. Областите са..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Пожар. Снимката е илюстративна.

Пожарът в Ямболско се разрасна на 6000 дка, гори и широколистна гора

На б лизо 6000 декара се разрасна пожарът, който избухна вчера в  района на ямболските села Мелница и Гранитово. Първоначално той обхващаше 1000 дка сухи треви и храсти.  В момента няма опасност за населените места, уверяват властите. В овладяването на огъня са включени десетки пожарникари, военни граничари и горски служители. Продължава..

публикувано на 13.07.24 в 11:58