Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 години обмен на концерти в EBU

"Орфеева комета" на Добринка Табакова открива специалния европейски концерт в Лондон

Добринка Табакова
Точно преди 50 години, на 27 ноември 1967, в Лондон е първото излъчване на концерт за страните-членки на Европейския съюз за радио и телевизия (European Broadcasting Union), с което се поставя началото на музикалния обмен между европейските радиостанции. "За тези 50 години EBU успя да създаде на голямата и най-престижната виртуална концертна зала, благодарение на ежедневния музикален обмен" - каза по този повод Паскал Лабри, която е директор "Музика" в Европейския съюз за радио и телевизия. Към днешна дата се обменят над 3000 концерта годишно в пет жанрови направления - класическа музика (която е поставила началото) и опера, поп/рок, джаз, world музика и фолклор, като всеки концерт има средно 2 милиона слушатели, като в определени случаи радиоаудиторията стига до 7 милиона. Онзи паметен концерт преди 50 години е бил дирижиран от Бенджамин Бритън, провел се е в Лондон, солисти са били квартет Амадеус и тенора Питър Пиърс, а в програмата са звучали творби от Бах, Хайдн, Моцарт и Бритън.


Ето какво разказа Паскал Лабри специално за Радио София в интервю пред Лили Големинова за програмата на концерта, с който днес се отбелязва тази 50-годишнина: Концертът е отново в Лондон, Йоханес Вилднер ще дирижира оркестъра на BBC, ще има творба от Бритън, разбира се, ще има "музикален мост" през Симфония-концертите на Моцарт, която е звучала и тогава, ще звучи и днес, ще има избран чрез гласуването на слушателите (включително и в България) концерт за пиано и оркестър - Петия Императорски от Бетовен със солист Павел Колесников.


Но първата творба, която ще прозвучи, е българска - специално поръчана от EBU (нещо, което Европейския съюз за радио и телезивия изключително рядко прави) на българската композиторка Добринка Табакова, която е новият composer-in-residence на BBC. "Поискахме от нея да създаде творба - кратка, откриваща, в рамките на 5 мин, по темата от "Орфей" на Клаудио Монтеверди, която пък е нашата тема, когато излъчваме концерти. И Добринка написа "Орфеева комета". Виждала съм партитурата, но с нетърпение очаквам да я чуя изпълнена" - каза Паскал Лабри. Според нея днес музикалният обмен е все така важен, защото става дума за "живи, истински" концерти, а всеки концерт е едно ексклузивно изживяване, съвсем различно от това да слушаш диск.

Паскал ЛабриДнешният специален празничен концерт ще бъде предаван от 44 радиостанции, като 33 от тях ще го излъчват на живо (включително и програма "Христо Ботев" от 21 часа) в 36 държави. "Изключително съм щастлива от този интерес - добави Паскал Лабри, - и за мен това е знак колко е важна музиката за радиото и колко обществените радиостанции са важни днес за слушателите".

Чуйте какво разказа Паскал Лабри пред Радио София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.