Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в чужбина движат икономиката ни

Доходи ще бъде ключова дума за БСП  и догодина, казаха днес бургаските депутати от левицата. Те  отчетоха дейността си и обясниха,че истинският дебат за състоянието на българската икономика не се е стоял при обсъждането на бюджета за догодина. Според Петър Кънев не се отчита значимото финансово присъствие на средствата,които пращат българите емигранти на своите близки . Те основно захранват икономиката ни:

"Преди няколко месеца излязоха данни на Централната банка, че средномесечно  от българите, които работят в чужбина, България получава между 70 и 90 млн.  евро всеки месец. Това са чисто данъчни изчистени пари. Аз се заинтересувах на каква база са тези изчисления и когато проведох разговори с ръководството на Националната банка,  се оказа, че в тази цифра влизат всички преводи над 2500 евро.  Всички преводи под 2500 евро не се отчитат от Националната банка. Кешът въобще не се отчита. Когато правихме анализ колко кешови пари влизат от българите, които работят зад граница, се оказа, че те са  минимум два пъти до два пъти и половина повече. Т.е. можем да твърдим, че годишно твърдо някъде над 2 млрд. - 2,5 млрд. евро идват от нашите българи в чужбина”.

Одобреният улеснен достъп на работници  от трети страни  ще задържи заплатите ниски, ще бъдат прогонени, според Тодор Байчев, нашите квалифицирани кадри. Той посочи, че има доста хора, които са несъгласни да работят  на минимална работна заплата, а сега ще бъдат внасяни чужденци и ще работят, на практика, в сферите на туризма, строителството, там, където е най-ниско заплащането:

Другото, на което се посегна, е по отношение на квалифицираните кадри – лекари, инженери, техници и т.н. - вече ще могат и те да бъдат, образно казано, внасяни и ще могат и те да работят, естествено, срещу по-ниско възнаграждение”

Несъгласие с тезата на Байчев изрази Петър  Кънев. Според него  нашите работници бягат не заради конкуренцията, а принципно заради ниските заплати.Затова бизнесът трябва да бъде по-лоялен и гъвкав.
По отношение на бюджета за 2018 г., Николай Тишев коментира предложенията , направени от самия него заедно с колегите му Петър Кънев, Тодор Байчев и Димитър Стоянов, във връзка с ремонта на пътя Малко Търново-Царево.

„Ние предложихме да се увеличи бюджетът на АПИ с 12 млн. лв. Ремонтът на пътя ще помогне за развитието на Странджа” – заяви Тишев и добави: „Другото ни предложение беше за увеличаване на капиталовия трансфер от републиканския бюджет към общинския бюджет на Община Бургас. И то по-конкретно, за да се подпомогнат общинските пътища от града към съставните селища, защото е ясно, че навсякъде пари за инфраструктура се хвърлят  основно в областните центрове и то в централните част на  областните центрове, а всички по-малки населени места, остават на заден план”.

Повече в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинският съвет в Поморие прие актуализация на бюджета

С 15 гласа „за“ и 3 „въздържал се“ Общински съвет – Поморие прие актуализацията на бюджета, внесена с докладна записка от кмета Иван Алексиев. Предложението беше направено на база изготвения касов отчет за изпълнение на Бюджета към 31.07.2024 г. и обстоен анализ на събираемостта на приходите и извършените разходи. За втори път е внесено..

обновено на 15.08.24 в 17:09

Много ниски добиви на слънчоглед в Ямболско

Изключително ниски добиви при реколтата от слънчоглед отчитат земеделските стопани в Ямболско. Високите температури и липсата на вода за напояване са причина прибирането на маслодайната култура да започне с месец по - рано от обичайното. Земеделските производители в областта определят състоянието на слънчогледа като трагично. Председателят  на..

публикувано на 15.08.24 в 15:47

В края на септември ще има кафяви кофи за био отпадъци и в кв. „Възраждане“

Община Бургас започна поредица от информационни срещи с домоуправители и заинтересовани лица, посветени на разделното събиране на биоразградимите отпадъци. Първата среща бе с жители на квартал „Възраждане“, където в края на септември и началото на октомври предстои да бъдат поставени специализирани кафяви кофи за подобен род смет. Гражданите бяха..

публикувано на 15.08.24 в 14:34

Гори Бармук баир в Сливен (ОБНОВЕНА)

Пет пожарни автомобила участват в гасенето на пожара, който възникна този следобед близо до къщите в квартал “Комлука” в Сливен. “Две от пожарните коли са разположени близо до къщите, за които към момента опасност няма”. Това съобщи комисар Денчо Чомаков - директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, който е на..

публикувано на 15.08.24 в 14:04

Несебър празнува на Голяма Богородица

Чудотворната икона на Божията майка мина по улиците на Стария Несебър за благословение на миряните. Литийното шествие бе водено от сливенския митрополит Арсений. Така бе дадено началото на тридневната празнична програма в града. „Тържествено отбелязваме един от най-важните християнски празници –Успение Богородично ведно с Празника на..

публикувано на 15.08.24 в 11:42

Студенти от Париж изготвиха проекти за пет сгради в община Царево

Студентите от пети курс във Висшето училище по архитектура „Ла Вилет“, Париж, Франция с преподавател арх. Цвета Сурчева изготвиха безвъзмездно архитектурни проекти за пет сгради на територията на община Царево. Тя преподава по Устойчива урбанистика, кръгови технологии и екологични методи за рехабилитация на сгради.  Тези проекти участват в..

обновено на 15.08.24 в 10:38

Студентският кампус в Бургас ще струва 83 млн, търсят изпълнител

Община Бургас пусна обществена поръчка за строителството на Студенски кампус в района на 5-и км. между к-с „Изгрев“ и северния обход на града. Прогнозната стойност на високотехнологичния проект е 83,7 млн. лева с ДДС, а срокът за подаване на оферти е до 23 септември. Студенският град, който ще се обособи в разширението на строителните граници на..

публикувано на 15.08.24 в 09:20