Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнал до прокуратурата заради кариерата в "Банево"

Сигнал до прокуратурата за дейността на кариерата за инертни материали в Бургас е внесен от група граждани. Според жителите на квартал „Банево“, тя няма право да извършва подобна дейност. Хора, живеещи в близост до нея, излязоха сутринта на протест през кариерата.

Кариерата, която се стопанисва от общинското предприятие „Благоустройствени строежи“, няма концесионен договор, посочват от Министерството на енергетиката, в писмо до гражданите. Въпреки това, тя функционира, категорични за хората.

"Притеснява ни това, че работят незаконно. Всеки ден камионите, които изнасят материал, които влизат, които излизат, които карат асфалт. Вдига се прахоляк... Шумят... Това всичко ние го дишаме. Затова сме излезли тук...
Отделно са взривовете, които разрушават къщите ни. Домът ни е на около 200 метра....

Моята къща е на 250 метра... Бунгалото ми вътре е цялото нацепено..."

Като контрапротест, заедно с началника си Иван Апостолов, десетина работници в кариерата излязоха пред гражданите с плакат „Искаме работа“. Управителят на общинското предприятие бе категоричен, че те не добиват инертни материали.

"Досега се извършваха контролирани взривове по обезопасяване на добивни забои. Имаше големи скални късове, които ние ги раздробихме. Има шкарпове, които могат да паднат и да създадат проблеми. Но добив, какъвто цитират те, не сме правили"

Концесионната процедура за кариерата не може да бъде завършена, защото Министерството на здравеопазване има отрицателно становище.

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицай от Бургас арестуван за побой в къмпинг "Градина"

Служител на Четвърто районно управление в Бургас е задържан за побой. Случаят е на къмпинг "Градина" на 1 юли. Това каза главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. "След като установяваме служителя, сме влезли в контакт с наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Бургас и е създадена организация за провеждане на процесуално-следствени действия,..

публикувано на 10.07.24 в 17:35

Софийска градска прокуратура поема разследването на арестувания прокурор в Несебър

Образувано е досъдебно производство за прокурора от Районната прокуратура в Бургас обвинен в шофиране под влияние на алкохол и наркотични вещества и възпрепятстване на полицай. Прокурор е задържан в Равда за неадекватни действия на бензиностанция Той е отказал да бъде тестван с техническо устройство за установяване употребата на алкохол и..

публикувано на 10.07.24 в 14:51
Калин Стоянов

Министър Стоянов за починалия в ямболския арест: Към момента се твърди, че е самоубийство

Към момента се твърди, че при случая със смъртта на 32-годишния мъж в ареста в Ямбол става въпрос за самоубийство. Това обясни вътрешният министър Калин Стоянов. Той уточни че разследването по случая продължава: "Образувано е следствено дело по случая, отделно от което има и дисциплинарно производство по отношение на един от служителите, както и..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Прокурор е задържан в Равда за неадекватни действия на бензиностанция

Прокурор от Районната прокуратура в Несебър е задържан във видимо неадекватно състояние на бензиностанция в района на Равда. Сигналът за инцидента е подаден рано тази сутрин. Прокурор Методи Велков се е държал арогантно с пристигналите на място полицейски служители. Той е отказал проби за алкохол и наркотици.  Задържан е..

публикувано на 10.07.24 в 12:43

Все повече случаи на шофьори, каращи след употреба на алкохол и дрога

Осем кражби, едно престъпление, два пожара и две катастрофи са се случили за изминалото денонощие в област Бургас. Образувани са осем бързи производства, като са разкрити 14 престъпления, съобщават от полицията.  При две проверки на пътна полиция, са установени шофьори, които карат след употреба на алкохол.  В ранните часове на деня на..

публикувано на 10.07.24 в 11:23

В такси в Слънчев бряг откриха два пакета с канабис

Два плика с канабис с тегло около 10 грама откриха униформените при проверка на такси в "Слънчев бряг". Автомобилът е у правляван от 49-годишен несебърлия.  Той е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа.  По случая е образувано бързо производство.

публикувано на 10.07.24 в 10:57

77-годишна жена от Велико Търново се удави на бургаския плаж

77-годишна жена от Велико Търново се е удавила на централния плаж в Бургас. Инцидентът е станал вчера, между четвърти и пети спасителен пост. Тя е забелязана в морета, зад шамандурите. Сигналът е подаден в Първо районно управление, съобщи полицията. Установено е, че жената е влязла да плува в морето, след като е отишла на плажа около 09:30 ч...

публикувано на 10.07.24 в 10:37