Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ивайло Търнев, откривателят на Ломската болест, проведе обучение на здравни медиатори в Бургас

Един от водещите невролози у нас, проф. Ивайло Търнев, проведе обучение на здравни специалисти и здравни медиатори в Бургас в края на миналата седмица.

Това е второто подобно обучение, в рамките на Интегрирания проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново, финансиран в рамките на програма ЗОВ.

Изборът на професор Търнев не е случаен. Освен блестящ експерт и лекар, откривател на генетичното заболяване при ромите, наречено Ломска болест, той е и председател на Фондация "Здравни проблеми на малцинствата". От години, Ивайло Търнев се занимава с тази тематика. Пред здравните медиатори и специалисти, той разказа, че първият му досег с роми е бил именно при откриването на Ломската болест, през 1994 г. След това вниква в проблематиката, пътува в страната, среща се с различни групи роми. А те не са едни и същи, посочва Ивайло Търнев. В едно село може да има пет различни ромски общности - с различна култура, бит, както и с различни болести.

Здравният статус на ромите, неговите специфики, здравните политики, които подобряват достъпа на уязвими групи до здравеопазване бяха част от темите, които засегна проф. Търнев.

"Изследванията на здравния статус в ромските квартали показа много лошо тенденции. Много висока заболеваемост от инфекциозни заболявания и много по-честна смъртност от такива. Много по-нисък обхват на имунизации. Важно е да се организират адекватно и ефективно профилактичните програми", посочва Ивайло Търнев

Той поясни, че един от най-важните фактори за работа с ромите е опознаването им, подчерта той. Когато доверието им бъде заслужено, когато показвате, че сте запознати с тях, тогава ще може по-лесно да се работи с тях, да се организират и профилактичните дейности, добави специалистът.

Обучението се проведе в рамите на "Интегрираният проект за социално включване на роми и други уязвими групи", който е по Програма ЗОВ, швейцарска подкрепа за социалното включване на роми и други уязвими групи, финансирана от Българо - швейцарската програма за сътрудничество. Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация "Областен ромски съюз", Основно училище "Христо Ботев" в бургаския квартал "Победа" и фондация "ОФФ Медия".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НСОРБ със становище по законопроекта за консолидиране на ВиК дружествата

Националното сдружение на общините в България излезе със становище относно законопроекта за водоснабдяването и канализацията. Той предвижда консолидиране на останалите общински ВиК дружества в страната към държавните, както и промени, свързани с регулиране цената на услугата. Според Сдружението, това ще намали конкуренцията, ще елиминира..

публикувано на 25.07.24 в 12:08

Държавата даде имот на община Созопол, свързан с ВиК проект

С решение на правителството Община Созопол получава собствеността върху имот - частна държавна собственост, намиращ се в. м. „Синетудис“, гр. Созопол.  Той е с площ 9565 кв. м и ще бъде използван за изграждане на нова водна камера към съществуващ напорен водопровод „Каваци“. Обектът е част от проект „Интегриран воден проект на област Бургас“,..

публикувано на 24.07.24 в 16:39

Новата детска градина в сливенското село Сотиря ще е готова през септември

Сградата на новата детска градина в сливенското село Сотиря трябва да е готова през месец септември. Това стана ясно по време на посещението на кмета Стефан Радев на обекта. Той се запозна с напредъка на строителството и разговаря с управителя на фирмата-изпълнител Тодор Дечев. Изграждането на новата сграда започна през месец септември 2023..

публикувано на 24.07.24 в 16:08

Предлагат нови пешеходни пътеки в Бургас

Още пешеходни пътеки тип „зебра“ да бъдат очертани на натоварени участъци в Бургас, предлагат общинските съветници от коалицията „Продължаваме Промяната - Демократична България“. Адвокат Христина Хаджиатанасова и архитект Дилян Георгиев са посочили 4 района като са добавили и снимки, за да онагледят ситуацията. Отново беше повдигнат и въпроса..

публикувано на 24.07.24 в 15:57

Частично бедствено положение е в сила в 20 населени места в община Стралджа

Частично бедствено положение заради безводие е в сила в 20 населени места на община Стралджа. Крайната мярка се налага тъй като съществува опасност  за здравето на жителите, се казва в заповедта на кмета Атанас Киров. Към момента само в град Стралджа и село Зимница няма  проблеми с водоподаването, но и тук аварии на липсват, подчерта зам.-кметът..

публикувано на 24.07.24 в 14:31

Стартира подписване на договори за подмяна на старите печки с екоуреди по програма Лайф

Започва подписването на договори за подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и/или въглища с нови екологични отоплителни уреди по Интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по Програма ЛАЙФ. Проектът по Програма ЛАЙФ обхваща: ЦГЧ, кв. „Възраждане“, к-с „Лазур“, к-с „Бр. Миладинови“,..

публикувано на 24.07.24 в 14:27

Благоустрояват квартал "Възела" в Слънчев бряг-запад

Приключи строителството на тротоари по една от основните улици в квартал „Възела“ в Слънчев бряг –запад.  С това се поставя началото на благоустрояване на района, което  ще стартират след приемане на окончателните промени в проекта за обновяване визията на квартала, съобщават от община Несебър. В хода на дейностите ще бъде изпълнен проект за ново..

публикувано на 24.07.24 в 13:34