Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

80–и рожден ден за читалището в бургаския квартал „Победа“

Народното читалище „Христо Ботев 1937“ в бургаския квартал „Победа“ отбеляза снощи своя 80–и рожден ден. Празненството бе организирано в салона на читалището, изцяло ремонтиран по „Интегрирания проект за социалното включване на ромите и другите уязвими групи“ на община Бургас, изпълняван по програма "Здраве и образование за всички" (ЗОВ) на Българо–швейцарската програма за сътрудничество.

Тук сме се събрали хора, които уважаваме изкуството, музиката и тези, които ги правят, но най-вече уважаваме човека, сподели при откриването на тържеството секретарят на читалището Катерина Гагева.

Благодарение на проекта читалището е в този разкошен вид, посочи тя. Ремонтиран бе и салонът, в който се проведе тържеството, след като от 2010 г. е бил неизползваем. Има ново отопление, подменени са столовете, както и цялото оборудване.

Стойността на ремонта е близо 140 000 лв., а на оборудването - 13 607 лв.

Изцяло подменен е покривът, който редовно е текъл преди това. Библиотеката е обзаведена с нови стелажи, ремонтирано е хранилището, където таванът е бил пред срутване. Създаден и оборудван с компютри е информационният център. В камерната зала децата се събират да четат книги и да се срещат с автори.

"Ние изпълнихме този проект само от материалната му част. Останалото е благодарение на хора, сред които е Катерина Гагева - човек, който изпълва със смисъл думата възрожденец", посочи неговият ръководител Магдалена Япаджиева.

Ръководителят на програма ЗОВ Ирина Файон честити празника на читалището в поздравителен адрес, в който се казва: „Убедени сме, че вашият опит и отдаденост към децата и мисията ви да отгледате тези деца, ви радват с прекрасни резултати. Пътят към добри дела и постиженията им са най-ярките доказателства за приноса ви към младите таланти на България“.

В салона на читалището са изложени творбите от втория национален конкурс за детско творчество „Моята невероятна лятна ваканция“, на който то бе домакин, а неговите възпитаници спечелиха призови места.

Празника уважиха представители на почти всички читалища в Бургас, а с песни и танци децата от детска вокална група „Звъника“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1928“ и мажоретен състав при СОУ „Братя Миладинови“ го направиха шарен и забавен.

Интегрираният проект за социално включване на роми и други уязвими групи по програма ЗОВ се изпълнява в партньорство с общините Средец и Малко Търново, фондация „Областен ромски съюз“, Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“ и фондация „ОФФ Медия“.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Алексиев: Митко Събев отказва да ни прехвърли стадиона, затова спираме мъжкия отбор

Община Поморие не може да постигне сделка с Митко Събев за собствеността на стадиона. Не може да играем домакинствата на футболния отбор в други градове, затова ще се лишим от мъжкия тим, но запазваме клуба и школите му, коментира кметът Иван Алексиев. "Митко Събев отказва да стигнем до споразумение да ни прехвърли неговите 49.5% от собствеността на..

публикувано на 28.02.20 в 07:46

Спират водата в част от Центъра

Спират водата  в район от Централна градска част днес. От 9:00 ч. до 17:00 ч. ще бъде спряно водоподаването в района между и около : - ул.”Средна гора” - ул.”Оборище” - ул.”Асен Златаров”. Ще се извършват строително-монтажни работи. ВИК - Бургас предварително се извинява на абонатите си за причиненото неудобство.

публикувано на 28.02.20 в 07:28

В Ямбол започна програмата на маскарадния фестивал "Кукерландия"

В Ямбол започнаха мероприятията от Международния маскараден фестивал "Кукерландия". Организаторите прецениха, че не е необходимо да променят първоначалната програма на фестивала, като превантивна мярка срещу разпространението на корона вирус. С работилници за кукерски маски и фолклорен празник започна 21 издание на Кукерландия. " Това са..

публикувано на 27.02.20 в 17:10

Пътищата за Кукорево, Зимница и вилната зона на Ямбол без винетка

Областното пътно управление в Ямбол и общините се договориха за спорните участъци, за които няма да се изисква винетна такса. Уточнени са и отсечките, които ще се поддържат съвместно от общините и Агенция пътна инфраструктура. Отсечките, за които няма да се плаща винетна такса са между Ямбол и село Кукорево, пътен  участък в село Зимница, от..

публикувано на 27.02.20 в 16:43

Ваксините за нюкясълска болест по птиците ще бъдат безплатни за стопаните

След решение на Общинската епизоотична комисия в Сливен, нейните членове се срещнаха с кметовете на населени места. Повод за това е разпространението на нюкясълска болест по птиците и инфлуенца /птичи грип/. Стана ясно, че всички собственици на птици трябва да имунизират животните срещу нюкясълска болест. От областната дирекция на..

публикувано на 27.02.20 в 14:48

С 30% по-ниски такси за ясли и детски градини, но от октомври (ОБНОВЕНА)

Стартираха процедурите за изграждане на детска болница в Бургас, след като общинският съвет отреди терен, в близост до УМБАЛ. Министерството на здравеопазването гарантира съдействие по този въпрос, каза кметът Димитър Николов. На същата сесия днес, се взе решение и таксите за детски градини и ясли да бъдат намалени с 30%. Борислав..

обновено на 27.02.20 в 14:44

Булевард Демокрация на 27-ми февруари

Темите в "Булевард Демокрация" днес : Собственици на 37 къщи във вилната зона на Писменово настояват да се реши проблемът с В и К мрежата до сградите им. От години те чакат действия от администрацията, възможни ли са такива, ще чуем от кмета на Приморско Димитър Германов. Близо 4 часа продължи днешното заседание на бургаските общински съветници,..

публикувано на 27.02.20 в 13:58