Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Едва 50-ина бургазлии – на протест срещу замърсяването на въздуха

Над 50-ина бургазлии излязоха днес на протест срещу мръсния въздух в града. Недоволни от замърсяването му посочиха като едни от причинителите големите предприятия „Лукойл“ и „Кроношпан“ и поискаха мерки:

„…Мръсен въздух, фини прахови частици и какви ли не други замърсители -  постоянно превишени нива.

…Много често се усеща миризма на сероводород – на развалени яйца. Тези дни пак имаше изпускания. Това ме навежда на мисълта, че има изпускания, неконтролирани от „Нефтохим“ - а.

…Всички виждаме как денонощно бълват комините на „Кроношпан“. Никой не може да ни увери в обратното, че точно оттам не идва замърсяване.

… 11 млн. тона прахови частици произвеждат производните на „Лукойл – Нефтохим“. „Кроношпан“ произвежда около над 120 000 тона годишно“

Организаторите на протеста Стоян Грозев и Стефан Петров внесоха и конкретни искания към общинския съвет.

За среща между протестиращи, екоинспекцията и здравната инспекция ще посредничи общинската  комисия по екология. Решението бе взето след като членовете ѝ разгледаха исканията на гражданите. Повечето от тях са отправени към държавните институции, дори и тези за закупуване на уреди да измерване на въздуха,обясни председателят на комисията д-р Георги Митев:

„Ще напишем писма до тях – до РИОСВ и до РЗИ – Бургас, за да могат да ни отговорят. Тези отговори ще бъдат дадени на протестиращите и на медиите. Обсъдихме ги в комисията. За някои от тези искания трябва да се намерят пътища и начини за решаването им. Част от тези искания са към държавните – компетентни органи. Община Бургас каквото и да закупи, тези уреди трябва да бъдат калибрирани, най-малкото, за да могат да бъдат меродавни техните резултати“ 

Има различни варианти за закупуване на уреди, може самото предприятие, което замърсява да бъде накарано да ги купи, уточни заместник - председателят на комисията Бойчо Георгиев.Той подчерта, че  е трябвало да се постави подобно условие, още през миналата година, когато е разрешено на „Кроношпан“ да увеличи обема на работа с 20 %.

Зам. кметът по екология Руска Бояджиева обясни, че Бургас е единственият град в България с мобилна лаборатория за измерване на чистотата на въздуха. Още три стационарни измервателни станции отчитат в реално време състоянието на въздуха:

"Това, което изпълняваме като ангажимент към нашите граждани, е те да бъдат информирани. Това, което чувам е да можем  да мерим  фини прахови частици по- малки от 2.5.Не съществува подобен измервателен уред все още."

Подробности можете да чуете в звуковите файлове:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Катастрофа е станала около Слънчев бряг. Движението е в едната лента

Пътно-транспортно произшествие е станало на  пътя Варна - Бургас, при км 209, в района на Слънчев бряг. Движението там се извършва временно в една лента. Трафикът се регулира от "Пътна полиция". Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg , както и..

публикувано на 20.02.20 в 15:20

"Булевард Демокрация" - на 20 февруари

Голяма драма стана с винетките. Способна да засенчи дори и скандала с вносните боклуци. Ако бях от тези, които вярваха във световните (и локалните) конспирации, щях да си помисля, че глашатаят… извинете- началникът на пътната агенция умишлено саботира процеса, за да се отмести важната тема за въвеждането на еврото. Защото 100 лв. за винетка е..

публикувано на 20.02.20 в 15:02

До сливенския квартал „Речица“ ще се пътува без винетка

Община Сливен няма да поеме за стопанисване пътища от републиканската пътна мрежа, които водят до близките села. Това стана ясно, след като кмета на общината Стефан Радев обясни, че след влизането на ТОЛ системата единствено без винетка ще пътуват жителите на най-отдалечения от града квартал „Речица“.  Радев обясни, че проблемът с..

публикувано на 20.02.20 в 14:54

Благотворителен проект подпомага дете с диабет (СНИМКИ)

Благотворителният проект „Деца помагат на деца“ помогна на дете с диабет. Инициативата е о рганизирана от Сдружение на руските художници в България, с подкрепата на руски клуб „Слънчев бряг“ и РСНЦ “Диабетни грижи“ гр. Бургас. В него се включиха в ъзпитаници на ОДК – Средец, които участваха с рисунки и картини. Автор на проекта е художникът..

публикувано на 20.02.20 в 11:53

Обсъждат как да се облагороди площад "Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас

Идеи за облагородяването на площада "Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас ще бъдат обсъдени днес. Пространството е средище на културни ценности - там се намира едно от най-старите училища в града, както и най-голямата църква в Бургас- паметник на културата. Желанието на Община Бургас е да включи в широка дискусия гражданите, които да споделят..

публикувано на 20.02.20 в 08:41

Възпоменателни шествия в памет на Васил Левски преминаха по централните улици на Бургас (снимки)

Две факелните шествия в памет на Апостола на свободата Васил Левски се проведоха в Бургас. Те тръгнаха от две различни места, но се събраха до паметника на най – големия ни национален герой в Морската градина. От площад „Тройката“ започна шествието организирано от ВМРО – Бургас. Войводите първи започнаха да организират възпоменанието по този..

публикувано на 19.02.20 в 19:10

Спрени са половината от автобусните курсове между Ямбол и Сливен

Половината от автобусните курсове между Ямбол и Сливен са спрени. Причината е изтекъл срок на договора с ямболските превозвачи. Обявена е нова обществена поръчка. В момента автобусните курсове се изпълняват  само от квотата на община Сливен, като през деня те осъществяват едва 6 курса в едната посока. До ситуацията се е стигнало, тъй като преди 4..

публикувано на 19.02.20 в 16:20