Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комунизъм и приватизация в новите учебници за 10 клас

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Вече са утвърдени новите учебни програми за 10 клас от Министерството на образованието. Освен увеличението на учебните часове по история, учебната програма предвижда цялостен курс по национална история - от древността до наши дни. Предвижда се изучаването на комунизма и приватизацията, обясни Петя Кудева, учител по история в Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“.

 „Това е един период, който малко остава встрани. В момента в 11 клас този период се изучава в края на учебната година, часовете са крайно недостатъчни. Трябва да изчакаме да излязат учебниците, за да видим как ще бъде представена тази част от историята. Хубаво е да бъде казана истината, но децата получават от бабите и дядовците си, че през този период се е живяло добре. Всичко е било спокойно и сигурно, всеки си е знаел работата и заплащането му е било гарантирано.“

Очаква се новите учебници да бъдат готови най-рано догодина.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Тошко Иванов: Цялата истина за комунизма стои в архивите и трябва да бъде изложена в учебниците

Комунизмът трябва да се изучава в учебниците по история. Този процес дори е закъснял. Това каза Тошко Иванов от СДС – Бургас. „ В България вече две поколения пропуснаха да бъдат информирани за истината за комунистическия терор и комунистическият..

публикувано на 18.01.18 в 13:25

Атанас Зафиров, БСП: Без пропаганда в новите учебници по история

Трябва да отсъства пропагандният характер на отразяването на периода 1945 – 1989 г. в новите учебници по история за 10 клас. Това коментира пред БНР – Бургас политикът от БСП и историк по образование Атанас Зафиров. Министерството на образованието и..

публикувано на 18.01.18 в 14:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
От днес

Лятна автобусна линия вече свързва "Меден рудник" с Крайморие

Лятна автобусна линия свързва от днес  жилищен комплекс "Меден рудник" с квартал Крайморие, съобщи "Бургасбус". Автобус 17А се обслужва само в събота и неделя. Маршрутът му от "Меден рудник" е: ул. “Въстаническа” – бул. “Захари Стоянов” – ул...

публикувано на 13.07.24 в 11:37

Катастрофа край Крайморие, осем са ранените (ОБНОВЕНА)

Осем са пострадалите откарани в “Шокова зала” към УМБАЛ - Бургас в резултат на катастрофата, възникнала по пътя Созопол - Бургас, непосредствено след пътен възел “Крайморие”, съобщиха от полицията. Пътният инцидент е възникнал около 19.45 ч. При..

публикувано на 12.07.24 в 21:05
Снимката  илюстративна

Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА)

Разпространението на пожара между елховските села Гранитово и Мелница е ограничено към населените места, но борбата с огъня продължава. На мястото са пет противопожарни автомобила и 20 огнеборци. Включени са и гранични и горски служители В утрешния ден..

публикувано на 12.07.24 в 20:47

В Болярово продължава жътвата на пшеницата

Жътвената кампания в Община Болярово при ечемика е приключила при среден добив 520 кг от декар, съобщиха от администрацията. Жътвата на пшеницата продължава. Пожънати са 65 000 декара, при среден добив 520 кг/декар. Неприбраната реколта от пшеница е 10 %...

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение за изграждането на етажен паркинг

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение в анкетата на Община Бургас за изграждането на етажни паркинги там. В допитването са участвали 1686 души, близо 11 % от регистрираните по настоящ адрес лица в жилищния комплекс към 2024..

публикувано на 12.07.24 в 16:28

Напредва ремонтът на Дюлинския проход

Напредва основният ремонт на 34 км от път III-906 през Дюлинския проход. Реконструкцията на участъка от Старо Оряхово до Гюльовца стартира в средата на месец май т. г. Пътната отсечка е важна за Черноморието, защото свързва области Варна и Бургас и е..

публикувано на 12.07.24 в 16:22

„Напоителни системи“ разработи е-Регистър на поливните площи

„Напоителни системи“ разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. Той създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за услуга, извършвана от Дружеството. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на..

публикувано на 12.07.24 в 15:50