Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Айтос прие най-големия бюджет до сега и нов общ устройствен план

Айтос прие бюджетът за тази година. Общината ще разполага с 24 млн лв и значителна капиталова програма. Според кмета Васил Едрев, това е най-големият бюджет до сега. 

По време на обсъжданията, общинският съветник от БСП Андрей Андреев повдигна отново темата за отпуснатите пари за общинската болница в града. Той настоява за намиране на нови 20 000 лв, с които да се подобри финансовото състояние на лечебното заведение. 

"Не може без издръжка и субсидии. Тези средства не отиват за заплати. Там имаме от началото на годината само едно хранене. Имаме намален персонал Можете ли да си представите, ако някой от нас изпаднал в болест ще бъде навреме обхванат и вкаран в процедура? Имаме декларирана загриженост и от кмета и от общинска администрация и от ръководството на дружеството. Не оставяйте с мисълта, че там се дават едни пари, които отиват в джоба на хора, които са на определена възраст и не знам какви други интереси ги водят. Основната ни грижа на нас е единствено и само грижата за гражданите на община Айтос", сподели Андреев.

Ако се отпуснат обаче допълнителни средства за болницата, ще се наруши буквата на закона, обясни по време на общинската сесия кметът Васил Едрев. Той допълва, че по закон, парите, с които може да се финансира едно лечебно  заведение са в размер на 200 000 евро.

"Няма как да заделим повече средства за болницата. В продължение на две години сме отделили 380 000 лв. В тези 200 000 евро влизат и помощите, които получават от държавата, които са още 100 000 лв на година. Ние сме надхвърлили тази сума, което не е приятно и подлежим на санкции и връщане на тази сума", обясни Едрев. 

Според него, финансовото състояние на болницата към момента не е толкова лошо. Има задължения, но те не са толкова големи и една голяма част от тях са погасени. Други общински съветници поискаха пълен отчет на МБАЛ – Айтос и финансов план и визия за оздравяване на лечебното заведение от страна на неговия директор д-р Паруш Парушев.

Дебатите за бюджет 2018 година се разгорещиха и около парите предвидени за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа и настояване за повече средства за пътя до село Чукарка. Искането на ДПС за конкретния път беше удовлетворено със сумата от 8 хиляди лева. Те ще бъдат пренасочени от парите за обновяването на Автогарата. 

"Имахме достатъчен излишък от бюджета и сме предвидили 450 000 лв за ремонта на автогарата. В момента се изготвя процедурата за обявяването на обществена поръчка и може би тези дни ще бъде обявена", информира кметът на Айтос.

Друг проект, който вече е започнал да се изпълнява, е този за парк „Славеева река“. Строителните работи са започнали с първите топли дни на тази година. А в бюджета за тази година са отделени 1 500 000 лв за довършването му. Васил Едрев обеща, че до 50-то юбилейно издание на фестивала „Славееви нощи“, паркът ще бъде завършен.

19 млн лв ще бъдат заделени и за изграждането на пречиствателната станция на Айтос. 

"Тече проектирането на втори етап - изграждането на колекторите. Предполагам до 2 месеца проектите ще бъдат готови, одобрени и това лято се надявам да започнем реализирането на този така важен проект за Общината", обясни Едрев и допълни, че вече има избран изпълнител. Строителните дейности трябва да продължат 36 месеца.

5 км улични настилки ще бъдат обновени в град Айтос, а в селата Карагеоргиева, Тополица, Чукарка ще бъде изградена канализация. Затова и Васил Едрев се пошегува, че през новата година територията на общината ще бъде строителна площадка.

Общинските съветници гласуваха положително и на предложението за актуализирането на цената на такситата. Минималната дневната тарифа, на която могат да возят таксиметровите водачи е 0,80 лв през деня и 0,90 лв през нощта. А максималната тарифа може да бъде 2 лв за километър пробег през деня и 2,50 лв през нощта.

Общинският съветник от ДПС Ружди Хасан  каза от трибуната на общинския съвет, че не бюджетът, а приемането на общия устройствен план е голямата новина за днес.


Подробностите в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

обновено на 20.07.24 в 12:14

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

обновено на 20.07.24 в 12:13

Приключи ремонтът на две улици в Айтос

Приключи ремонтът на две улици в Айтос. Финансирането е осигурено от Програмата за развитие на селските райони за периода. Градът вече има и нов Плувен комплекс.  1906 кв.м. улични и 899 кв.м. - тротоарни настилки са изградени по общинския проект „Реконструкция на ул. „Даме Груев“ и ул. „Зюмбюл“. Общата стойност на дейностите е в размер на 214..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Локализиран е пожарът, обхванал село Воден

Големият пожар, обхванал село Воден, е локализиран, съобщи кметът на община Болярово Христо Христов. Ситуацията остава изключително тежка. Много от жителите на селото останаха без покрив, след като огнената стихия погълна къщите им. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи "В момента има нужда от много..

публикувано на 20.07.24 в 10:52
Една от изгорелите къщи в село Воден.

Събират дрехи и чакат помощ за ремонт на къщите за хората без дом във Воден

Кампания в помощ на хората с опожарени домове в село Воден поде Калина Калчева от Ямбол, израстнала във Воден.  Нейният пост в социалните мрежи достигна до хиляди хора в цялата страна. Тя призова строителни фирми, които имат възможност да подкрепят възстановяването на домовете на пострадалите, защото по думите й те "в момента най-много имат нужда от..

публикувано на 20.07.24 в 09:05

Илинден е!

На 20 юли Православната църква почита Свети пророк Илия. Той е смятан за един от тримата велики старозаветни мъже, в еднаква степен с Моисей и свети Йоан Предтеча. Народът чества празника Илинден по нов стил. Денят се отбелязва по стар стил на 2 август. Българите тачат св. Илия като господар на небесните природни стихии – градушката, гръмотевиците и..

публикувано на 20.07.24 в 07:00
Снимката е илюстративна.

Отворен за движение е пътят Айтос - Провадия

Отворен за движение е пътят Айтос - Провадия в участъка Ябълчево - Вресово, съобщават от полицията.  По-рано през деня участъкът беше затворен заради тежка катастрофа, при която пострадаха шестима души.  Тежка катастрофа с шестима пострадали на пътя между Ябълчево и Вресово Причината за инцидента е челен сблъсък между  два автомобила – румънски..

публикувано на 19.07.24 в 16:38