Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията в общинския съвет в Царево се обяви срещу тегленето на 7 млн лв кредит

Бюджетът на община Царево беше приет, но не и без нажежени страсти. Една от темите, причина за раздора в залата, бе отпускането на кредит в размер на 7 млн лв:

"По мои груби сметки за 15 години общината ще е необходимо да върне над 10 млн лв. Или това ще дойде някъде около 80 -100 000 лв на месец. Според мен това е безумие и няма как общината да ги върне и ще тръгне по пътя на други общини, които обявиха фалит", каза в свое изказване общинският съветник от „Народен съюз“ Емил Пейчев. 

"Предполагам не достигат средства за изграждането на площада, може би и за нова спортна зала. Да, тези обекти са много важни за нас, но в момента са на много висока цена. Не мисля, че трябва гражданите да го плащат", смята другият общински съветник от „Народен съюз“  Станислав Добрев.

Той отправи и предложение жителите на община Царево да плащат по-малко за данък „Смет":

"Над 750 000 лв в бюджета влизат от такса "битови отпадъци". Само там имаме преизпълнение и някакъв резерв. А в същото време можем да намалим тази такса и този преходен остатък да го свалим. Ако тези пари могат да бъдат използвани за чистота, защо не намалим таксата, за да облекчим нашите граждани?", попита той от трибуната на местния парламент. 

Емил Пейчев пък предложи общинското пристанище в Царево да бъде отдадено на концесия:

"Както виждаме сега, за 2018 година са заложени 197 000 лв за посрещане на разходите. А приходите от него са не повече от 50-60 000 лв. За мен това предприятие е абсолютно губещо и затова предлагам то да бъде отдадено на концесия. Така общината ще спести въпросните 200 000 лв и евентуално ще спечели 80 - 100 000 лв от въпросната концесия", обясни идеята си Пейчев.

Общинският съветник Донка Атанасова предложи вместо обществена тоалетна да се постави осветление на новата църква в Ахтопол. 

Живко Жеков от БСП предложи вместо изграждането на велоалея в зона "север" в Арапя, да се пренасочи сумата от 220 000 лв  за ремонт на пътищата в промишлена зона "юг". 

Подробностите можете да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Болярово продължава жътвата на пшеницата

Жътвената кампания в Община Болярово при ечемика е приключила при среден добив 520 кг от декар, съобщиха от администрацията. Жътвата на пшеницата продължава. Пожънати са 65 000 декара, при среден добив 520 кг/декар. Неприбраната реколта от пшеница е 10 %. От засятата рапица в регион Болярово -18 083 декара са пожънати 12 000, при среден добив 220..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение за изграждането на етажен паркинг

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение в анкетата на Община Бургас за изграждането на етажни паркинги там. В допитването са участвали 1686 души, близо 11 % от регистрираните по настоящ адрес лица в жилищния комплекс към 2024 г. Проучването е направено чрез лични интервюта и онлайн разпространена анкетна форма.  От..

публикувано на 12.07.24 в 16:28

Напредва ремонтът на Дюлинския проход

Напредва основният ремонт на 34 км от път III-906 през Дюлинския проход. Реконструкцията на участъка от Старо Оряхово до Гюльовца стартира в средата на месец май т. г. Пътната отсечка е важна за Черноморието, защото свързва области Варна и Бургас и е алтернативен маршрут на Обзорския и Айтоския проход. В момента на обекта се извършват земни работи,..

публикувано на 12.07.24 в 16:22

„Напоителни системи“ разработи е-Регистър на поливните площи

„Напоителни системи“ разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. Той създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за услуга, извършвана от Дружеството. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси. Регистърът е съобразен с..

публикувано на 12.07.24 в 15:50

Изложба припомня европейските етнически карти за Македония

Изложба, която ще гостува на 15 юли, понеделник в Бургас, показва Македония в европейската етническа картография (средата на XIX в. – Балканските войни 1912 – 1913 г.). Тя е дело на проф. Иван Илчев, ръководител на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“. Експозицията включва табла с десетки етнографски карти, най-вече на..

публикувано на 12.07.24 в 15:30

Община Болярово започва да доставя заявените количества дърва

Община Болярово започна събирането на средствата за заявените количества дърва, от жителите на Болярово. След като бъдат заплатени, започва и доставката. Към момента са заявени 1786 куб. метра дърва за огрев, от живеещи граждани в Болярово  „Цената е 49 лева с ДДС, без превоза. Постигнали сме добра договорка с превозвачите, които тази година се увеличиха..

публикувано на 12.07.24 в 14:56

Зърнопроизводителите в Бургаско доволни от реколтата, но притеснени от ниските изкупни цени

Добра реколта на зърнените култури в Бургаско, но земеделските стопани са притеснени от ниските изкупни цени. Жътвата приключи навсякъде в региона в началото на юли. За първа година тя започна почти месец по - рано, още в началото на юни, заради топлото време и узряването на зърното, съобщи Николай Киров, председател на местния Съюз на..

публикувано на 12.07.24 в 13:00