Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Йоурова: Румъния трябва да се възползва от решението на КС да върне два от проектозаконите

Снимка: БГНЕС

Румънският парламент трябва да се възползва от решението на Конституционния съд, който върна два от проектозаконите в областта на съдебната система. Това заяви еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова по време на дебат на пленарно заседание в Европейския парламент в Страсбург. 

След 10-годишни продължителни усилия Румъния има една от най-добрите съдебни системи в региона. През януари 2017 година Комисията предложи ограничен набор от препоръки, които, ако бяха приложени изцяло и имаше гаранция за необратимост, щяха да извадят Румъния от Механизма за сътрудничество и проверка, припомни комисар Йоурова в началото на дебатите. 

Еврокомисарят каза още, че спорните промени в съдебната система на Румъния са гласувани въпреки предупрежденията на Европейската комисия, и по думите ѝ, набързо, в края на миналата година. 

Страната е в лапите на шепа управници, които се водят единствено от желанието да спасят кожите си. Председателят на социалистите, които са на власт, вече е осъждан за изборна измама и в момента се разследва за отклоняване на средства от европейските фондове. Европейският съюз трябва да реагира и да подкрепи тази страна, която ще поеме председателството през 2019 година. Нека не изоставяме хилядите румънци и тези неправителствени организации, които изразиха жаждата си за справедливост, добави евродепутатът Ева Жоли.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44