Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Споразумението между големите партии в Германия за нова управляваща коалиция е основна тема за западната преса. 
В Германия Меркел и Шулц постигнаха коалиционно споразумение, но се сблъскват с възражения в собствените си партийни редици, пише френският в. "Монд". 
Ангела Меркел плати висока цена, за да получи голяма коалиция, посочва в. "Фигаро".  В последните часове на преговорите тя отстъпи редица ключови постове на социалдемократите, включително финансовото министерство, което много хора в консервативния й блок няма да приемат добре.
Меркел, която е на власт от 12 години, изглеждаше по-скоро изтощена, отколкото ликуваща след края на преговорите, пише "Ню Йорк Таймс". Американското издание изтъква, че споразумението превръща крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" във водеща опозиционна сила в страната и има висока цена за канцлерката, чието влияние драстично намалява. 
Основна тема за изданията в Гърция е корупционният скандал с фармацевтичната компания Новартис, в който са намесени имената на бивши премиери и министри. "Прото тема" съобщава, че американското ФБР е предоставило информация как гръцки лекари и държавни служители са получавали подкупи от компанията по време на конгреси и луксозни пътувания. 
В. "Етнос" твърди, че ФБР е съобщило на властите в Атина имената на замесените политици. Според "Катимерини"  в показанията на защитените свидетели има много неясноти, а подробности за корупционната схема тепърва ще стават ясни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44