Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За родителите на първокласници: Нови правила при приема в първи клас

Снимка: радио Бургас

Местоживеенето ще е определящо в критериите за прием на първокласници в училищата в община Бургас за учебната 2018/19г. Проектът за нова система за кандидатстване беше представен днес и подлежи на обществено обсъждане. Обособени са „прилежащи райони“, които не съответстват на териториалните дирекции както беше до сега, а има обединение на съседни квартали, съобщи зам. кметът по образованието Йорданка Ананиева:

„Прилежащите райони сме ги определи на териториален принцип, като сме ги разделили така, че да има поне 3 училища от които родителите могат да избират.Допълнителни точки получават деца с увреждания, с починали родители и т.н. При равен брой точки с предимство ще е подаденото по-бързо заявление.“

Сред основните критерии е фактора уседналост, като най – много точки ще се дават за местоживеене в района над 3 години, следва период от 1 до 3 години, и под една година. Настоящ и постоянен адрес ще са с еднаква тежест.

Въвежда се и понятие "съседен район". Ако искате да детето ви да учи в училище в съседен на вашия район по местоживеене ще получите бонус точки., такива ще получите и ако другото ви дете е ученик в това учебно заведение и др.

От днес започва да тече един месец за запознаване на родителите с новите условия за прием. За Община Бургас е най-важно тяхното мнение. Това е и една от темите, които ще бъдат обсъдени в новия Родителски съвет към кмета Димитър Николов. Проектът вече е съгласуван с директорите на всички бургаски училища и одобрен от тях. Едва след запознаването с всички мнения относно тази важна промяна, Общината ще внесе своето предложение за гласуване в местния парламент.

Системата на прием подлежи на обществено обсъждане и ще влезе в сила, след като бъде гласувана от Общинския съвет през март.

С районирането и всички други подробности за предстоящия прием в първи клас можете да се запознаете тук:

Сайт на Община Бургас:

https://www.burgas.bg/bg/info/index/70

Сайт на Министерски съвет, Портал за обществени консултации:

http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?@lang=bg-BG&Id=3286

Вашето мнение или препоръка можете да изпратите на тези електронни адреси:

y.ananieva@burgas.bg 

v.taralova@burgas.bg 

z.georgieva@burgas.bg

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят част от ул. „Дунав“ за два часа днес

Община Бургас предупреди, че заради абитуриентските балове днес – 24 май, от 16:30 до 18:30 часа ще бъде затворена за превозни средства ул. „Дунав“ в участъка от бул. „Стефан Стамболов“ до ул. „Демокрация“. В района ще има полицейски патрули и регулировчици на движението. Препоръчва се на водачите, при възможност, да използват обходни маршрути.

публикувано на 24.05.24 в 16:08

Несебър награди учители и културни дейци

Несебър тържествено отбеляза  24 май  с церемония по награждаване на 29 учители  и трима културни дейци. Отличията връчи кметът на община Несебър Николай Димитров. В словото си за празника той подчерта ролята на великите книжовници, дипломати и духовници - светите братя Кирил и Методий, и на тяхното дело, благодарение на което  в България се..

публикувано на 24.05.24 в 15:29

И Сливен отбеляза 24 май

В Сливен с празнично шествие от ученици, учители и граждани бе отбелязан 24-май Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука просвета и култура. Многолюдното шествие завърши на централния площад пред паметника на „Хаджи Димитър“, където бе издигнат националния флаг под звуците на химна на България и бе поднесен гирлянд в знак на преклонение..

публикувано на 24.05.24 в 15:12

Община Камено награди изявените си учители и ученици

Стотици възпитаници на училищата в община Камено и детски градини, придружени от техните учители се включиха в празничното шествие, посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В тържествата се включиха представители на всички учебни заведения в община Камено, културни и..

публикувано на 24.05.24 в 13:36
Празнично многохилядно шествие на 24 май в Бургас

Над 11 хиляди ученици и културни дейци се включиха в празничното шествие в Бургас (СНИМКИ И ВИДЕО)

Многохилядно празнично шествие премина по пешеходните улици на Бургас. В общоградското отбелязване на 24 май участваха 35 детски градини, 45 учебни заведения, представители на четирите университета в града, духовенството, читалища и културни институти.  В пищното шествие се включиха музикални и мажоретни ученически състави, родители и гости на..

публикувано на 24.05.24 в 12:03

Марин Киров към зрелостниците: Където и да сте, влизайте изправени, вие сте от Царево

Кметът на община Царево Марин Киров отправи празнично приветствие по случай 24 май -  деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност Той се обърна към зрелостниците от града, призовайки ги, където и да са да влизат изправени, защото са от община Царево.  "В каквато и ситуация да..

публикувано на 24.05.24 в 11:46