Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барние: ЕК и Великобритания не се споразумяха за преходния период

| обновено на 09.02.18 в 18:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Без споразумение за преходния период по Брекзит приключи поредният кръг от преговори между ЕС и Великобритания. Това съобщи главният преговарящ за Съюза Мишел Барние

Барние заяви, че в понеделник е разговарял с британския министър по Брекзит Дейвид Дейвис и с британския премиер Тереза Мей по време на визитата си в Лондон. Тогава той е бил уведомен, че Обединеното кралство не желае да продължи да признава правата за свободно движение на гражданите, пристигнали по време на преходния период, и иска да има възможност да се възпротиви на европейските правила, ако не е съгласно с тях. Ако желае да се възползва изцяло от постиженията на ЕС и по време на преходния период, то тогава е логично Великобритания да спазва правилата му, заяви Барние:

Те не желаят в края на този преход да продължат признаването на тези права, които са заложени в съвместния договор за гражданите, пристигнали във Великобритания по време на преходния период. Това е изключително важен въпрос както за нас, така и за Европейския парламент. По повод прилагането на европейските правила, Обединеното кралство настоява да има право да се възпротиви, ако не е съгласно с някои от новите правила или закони, които ще влязат в сила през този период.

Друга тема на преговорите е била избягването на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Оттеглянето на Великобритания от Общността обаче прави граничните проверки неизбежни, уточни Барние.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44