Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Глобите на предприятията не решават проблема с въздуха в Бургас

Глобите, които ще бъдат наложени на двете големи предприятия „Лукойл“ и „Кроношпан“ за неприятните миризими в Бургас през януари, не са решение. Това коментираха пред БНР – Бургас организаторите на януарския протест срещу замърсяването на въздуха.

Стефан Петров от ОЗБГ и Стоян Грозев категорично заявиха, че налагането на глоби не ги удовлетворява. Стефан Петров поясни:

„Първо - защото сумите са много ниски. Второ – не съм сигурен дали тези решения няма да бъдат обжалвани и съдът да намали тези глоби“

Стоян Грозев го определи като „дежа вю“ – глоби и преди са налагани, но ситуацията след това се повтаря. Относно твърдението на началника на бургаската екоинспекция, че има отчетено завишение на бензен, но нормата за него се определя на годишна база, Грозев подчерта:

„Г-жа Тонка Атанасова каза, че няма замърсяване, нормите на бензена не може да каже дали са завишени, защото те, по наредба, са на годишна база. Но аз апелирам тя да посочи какво е безопасното количество време, през което хората могат да дишат въздух, в който има завишение на бензен. Защото в Директива на ЕП и на Съвета, е записано следното: „Бензенът е човешки генно – токсичен канцероген и не може да се определи праг, под който не същестува риск за човешкото здраве“

Той посочи, че продължават да настояват и да се запознаят докъде е стигнала програмата на Община Бургас за подобряване качеството на атмосферния въздух.

Подробности можете да чуете в прикачения файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Андон Балтаков иска от СЕМ предсрочно да прекрати договора му за управление

Генералният директор на Българското национално радио е внесъл тази сутрин в Съвета за електронни медии писмо, с което уведомява председателя на надзорния орган Бетина Жотева, че би искал договорът, с който е поел управлението на БНР, да бъде прекратен предсрочно, считано от 1 ноември.        "Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за..

публикувано на 21.10.20 в 18:14

Темите в предаването "Булевард Демокрация" на 21 октомври

Не се очакват  съществени нови  количества противогрипни ваксини за аптечната мрежа на бургаска област. Започна разпределението на 15 000 безплатни ваксини  по програмата на здравното министерство за имунизиране на възрастни над 65 години.  Темата проследяваме с репортаж  в 15.30 часа. Жена от Созопол, с доказан коронавирус, температура и болки в..

публикувано на 21.10.20 в 15:04

Вода няма в част от Акациите, Меден рудник, Долно Езерово, Росенец и Лазур

Водоподаването е спряна на няколко места в Бургас, съобщават от ВиК Бургас. Причините са възникнали аварии.  Вода няма в кв. "Акации", ул. "Ангеларий"127,  ул. "Княз Борис I" № 53, кв. "Долно Езерово", ул. "Лом", комплекс "Лазур", бл.13, средната зона на комплекс "Меден рудник".  До обяд вода е нямало и в комплекс "Изгрев", блокове  56,70,71,74,..

публикувано на 21.10.20 в 13:29

Протест с яйца по сградата на ГЕРБ в Бургас

Гражданското недоволство под надслов „НЕ протестът 2“ проведе Организацията за закрила на българските граждани. В него са включиха 7 души, сред които бяха познати лица от протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Недоволните хвърляха яйца по сградата на местния офис на ГЕРБ на улица „Конт Андрованти“. Те..

публикувано на 21.10.20 в 13:07

Транспортна къща в Бургас няма да работи днес

Транспортна къща в Бургас няма да работи днес  21.10.2020 г. (сряда). Това съобщават от пресцентъра на Община Бургас.  Причината е  извършване на профилактика от страна на EVN.  От "Бургасбус" предупреждават своите клиенти, че ако днес искат да презаредят картите си за пътуване или да им бъдат издададени нови такива, могат да направят това в..

обновено на 21.10.20 в 10:19

Два нови паркинга бяха изградени в Ямбол

Община Ямбол изгради два нови паркинга. Зад блок 1 на улица „Срем“ и улица „Хан Крум“ са оформени 30 места за паркиране. Използвани са перфорирани бетонови елементи, тротоарите са обновени с нови бетонови павета. За удобство на гражданите на улица „Срем“ е извършен частичен ремонт на тротоарна настилка с обща площ от близо 900 кв.м.. През месец ноември..

публикувано на 21.10.20 в 09:51

Нов опит да тръгне дело за саниран блок в Бургас ще бъде направен днес

Нов опит да тръгне дело за саниран блок в Бургас ще бъде направен днес. Живущи в  сградата на ул. „Цар Симеон 1“ 111 атакуват пред районната инстанция извършените и платени на фирмата дейности. По данни на Агенцията за държавна финансова инспекция са надплатени близо четвърт милион лева, но друга експертиза показа, че са около 10 000. Делото започва..

публикувано на 21.10.20 в 08:28