Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Глобите на предприятията не решават проблема с въздуха в Бургас

Глобите, които ще бъдат наложени на двете големи предприятия „Лукойл“ и „Кроношпан“ за неприятните миризими в Бургас през януари, не са решение. Това коментираха пред БНР – Бургас организаторите на януарския протест срещу замърсяването на въздуха.

Стефан Петров от ОЗБГ и Стоян Грозев категорично заявиха, че налагането на глоби не ги удовлетворява. Стефан Петров поясни:

„Първо - защото сумите са много ниски. Второ – не съм сигурен дали тези решения няма да бъдат обжалвани и съдът да намали тези глоби“

Стоян Грозев го определи като „дежа вю“ – глоби и преди са налагани, но ситуацията след това се повтаря. Относно твърдението на началника на бургаската екоинспекция, че има отчетено завишение на бензен, но нормата за него се определя на годишна база, Грозев подчерта:

„Г-жа Тонка Атанасова каза, че няма замърсяване, нормите на бензена не може да каже дали са завишени, защото те, по наредба, са на годишна база. Но аз апелирам тя да посочи какво е безопасното количество време, през което хората могат да дишат въздух, в който има завишение на бензен. Защото в Директива на ЕП и на Съвета, е записано следното: „Бензенът е човешки генно – токсичен канцероген и не може да се определи праг, под който не същестува риск за човешкото здраве“

Той посочи, че продължават да настояват и да се запознаят докъде е стигнала програмата на Община Бургас за подобряване качеството на атмосферния въздух.

Подробности можете да чуете в прикачения файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест срещу насилието организират в кв. "Банево"

Мирен протест срещу насилието между малолетни и непълнолетни деца ще се проведе днес от 13:00 часа в бургаския квартал Банево. Повод за недоволството е последният случай на блудствени действия спрямо малолетно момче, в същия район. Вероятните извършители - две непълнолетни лица, са в Дома за временно настаняване към   полицията. По случая..

обновено на 10.04.21 в 08:29

От понеделник сгъстяват графика на автобусите в Бургас

“Бургасбус” променя разписанията на градски и междуселищни линии. Това се налага във връзка с частичното разхлабване на противоепидемичните мерки и възстановяването на присъствения учебен процес.  Затова и от 12.04.2021 г., понеделник се възобновява изпълнението на последните курсове по линии Б11 и Б12, а редовните линии ще се движат с по-учестен..

публикувано на 09.04.21 в 15:50

"Булевард Демокрация" - на 9 април

Голямо хвърляне на боб ни очаква. А бобът не е евтин вече. Политолози, анализатори се обзалагат какво ще се случи, а основният играч тайнствено мълчи. Първата стъпка вече е почти ясна -–ГЕРБ ще предложат кабинет, който няма да бъде приет. Но какво ще направи Слави и сценаристите му? Никога не съм си представял, че някога политическият живот и..

публикувано на 09.04.21 в 14:49

Созопол отпадна от списъка за финансово оздравяване

Община Созопол отпадна от списъка за финансово оздравяване на Министерството на финансите. Вече година и половина работим в посока да се стабилизираме, посочи кметът Тихомир Янакиев. В началото фигурирахме в пет от общо седем от критериите на министерството, които ни подреждаха в негативната класация, поясни той: „Поне последната..

обновено на 09.04.21 в 14:29

Мият и дезинфекцират контейнерите за смет в Бургас

Със специализирана машина ще бъдат измити и дезинфекцирани всички контейнери за смет в Бургас. Обработката на съдовете вече започна от комплекс "Меден рудник" и протича в няколко етапа. След прибирането на сметта, се извършва механично почистване на останалите полепнали материали, a съдовете се измиват вътрешно и външно. После вътрешните стени на..

публикувано на 09.04.21 в 10:14

В Царево започва изплащането на годишната финансова подкрепа за хранителни продукти

Със Закона за държавния бюджет на Република България е определено, че през 2021 г. гражданите в България, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е от 300,01 лв. до 369 лв. включително, ще получат еднократно годишна финансова подкрепа за хранителни продукти в размер на 120 лв. Помощта ще се изплаща чрез..

публикувано на 09.04.21 в 09:58

Започна прием по държавната помощ за родословна книга и селекция на животните

От днес (8 април) до 5 май Държавен фонд „Земеделие“ ще приема документи по схемата „Държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните”.  Помощта е насочена към регистрирани земеделски стопани, занимаващи се с животновъдство. Предоставя се за подпомагане на..

публикувано на 09.04.21 в 09:18