Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите на отбраната на страните - членки на НАТО се събират в Брюксел

Снимка: БГНЕС

Министрите на отбраната на страните - членки на НАТО се събират днес в Брюксел, за да подготвят срещата на върха на Пакта през юли.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че заседанието ще започне със среща на групата за ядрено планиране. По-късно ще се обсъжда модернизацията на командната структура на Пакта. На срещата ще стане дума и за по-справедливото разпределение на финансовата тежест. Генералният секретар на Алианса припомни, че страните - членки са се споразумели да се стремят към отделяне на 2 на сто от брутния вътрешен продукт за отбрана през 2014 година и още:

Националните планове показват, че можем да очакваме по-нататъшно нарастване. През 2014 година само три членки на Пакта отделяха 2 на сто или повече от брутния вътрешен продукт за отбрана. Тази година очакваме осем съюзници в НАТО да постигнат тази цел. А до 2024-а се надяваме поне 15 държави да харчат 2 процента от своя вътрешен брутен продукт за отбрана.

По-късно днес е предвидена среща с върховния представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини, както и с военните министри на Финландия и Швеция. С тях ще се обсъждат плановете на Евросъюза за отбрана, както и сътрудничеството между Пакта и Общността, уточни Столтенберг:

Повече средства за европейска отбрана и възможности могат да укрепят НАТО и да допринесат за по-справедливото разпределение на задълженията. Само обаче ако усилията на Европейския съюз допълват Пакта, а не са негова алтернатива. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44