Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богдан Милчев: Единен орган за безопасността по пътищата

Богдан Милчев
Снимка: БГНЕС

Хаос в законодателството и размита отговорност относно войната по пътищата. Това посочиха от сдружението Институт по пътна безопасност при среща с бургазлии. 

Сдружението обединява експерти и доброволци от цялата страна и е създадено официално в началото на тази година. При среща с бургазлии – експерти и граждани, бяха начертани основните проблеми. Един от тях е размитата отговорност, защото 11 институции отговарят за безопасността, посочва Богдан Милчев от УС на Института по пътна безопасност. Една от идеите е да се създаде единен орган, който да контролира процеса:

"Този орган ще осъществява и ще одитира на всички институции, които имат отношение. Този орган ще има задача да прави безпристрастни и хладнокръвни анализи, които да показват наистина състоянието и проблемите, за да могат да се взимат решения. Този орган ще се занимава и с научно - изследователската дейност. Този орган ще почне да въвежда международните стандарти по пътна безопасност. Този орган ще реагира и когато забележи несъответствия в изпълненията на определени задачи"

На 24 февруари, в Софийския университет, Институтът инициира обществено обсъждане на идеен проект на Закона за движение по пътищата. Всеки гражданин може да се включи към сдружението чрез техния сайт или да отправя своите предложения. 

Цялото интервю с Богдан Милчев можете да чуете в прикачения файл.