Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 145г. от гибелта на Васил Левски

145 години след обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски бургазлии отново ще се преклонят пред паметта, святото дело и героичната му саможертва в името на цял един народ.

За трагичната гибел на най-достойния син на България ще си спомним на днес с изложбата живопис "Апостолът - образ и слово". Експозицията ще бъде открита от 10.00 часа в зала "Георги Баев" на Културен център "Морско казино". Произведенията - 12 творби в класическа графична техника върху картон във формат диптих, са дело на учениците от групата на Йордан Ангелов - преподавател по изобразително изкуство в професионалната гимназия за чужди езици, носеща името на Апостола - ПГЧЕ "Васил Левски". Изложбата е и част от поредицата инициативи, с които гимназията отбелязва своята 55-годишнина и може да бъде разгледана до 28 февруари.

Преклонението пред паметта на най-емблематичната фигура на българското освободително движение и радетел за "чиста и свята република" Васил Левски ще бъде пред паметника му в Морската градина от 11.30 часа. Пред монумента на Левски представители на бургаското духовенство ще отслужат заупокойна молитва, след която ще започне тържественият ритуал по полагане на венци и цветя от гражданите.

Срещата - спектакъл "Пътят към Къкринската голгота", посветен на Васил Левски, ще се проведе от 18.00 часа в Дома на писателя, който се намира на улица "Вола" № 1. В него писателят, сценарист, дългогодишен журналист и общественик Георги Райков ще разкаже интересни и малко известни факти за Апостола на Свободата. също в 18ч от пл "Тройката" ще тръгна факелно шествие.

Община Бургас кани всички родолюбиви и признателни жители и гости на града да се включат в събитията, посветени на 145 години от саможертвата на Васил Левски.

Датата ще бъде отбелязана и в останалите селища от областта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тахов

Георги Тахов: Селскостопанските производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, както в района на Воден, така и в цялата страна, ще получат подкрепа, заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района.  До две седмици на базата на констативни протоколи ще бъде ясно, какви финансови средства ще са необходими за покриване загубите..

публикувано на 23.07.24 в 15:27

Въвеждат преференциални такси за занаятчии и дребни търговци в Бургас

Намаляват таксите за дребните търговци и занаятчии в община Бургас. Те вече ще плащат 30 лева за поставяне на маса или щендер за излагане на продукцията си, вместо досегашните 200 лв. Общинският съветник Стоян Грозев припомни протестите на търговците на мартеници и мотивира подкрепата си: „С  основание протестираха, защото пролетта те  минаха..

публикувано на 23.07.24 в 14:44

Воден режим за десет села в Карнобатско

Воден режим има в десет села в община Карнобат. Ограничението е в сила за Екзарх Антимово, Сърнево, Черково, Раклица, Смолник, Драганци, Венец, Житосвят, Железник. От днес кметът издава заповед и за Хаджиите.  Въвежда се режим за използването на питейна вода за промишлени нужди и поливни цели. Ограничения за ползването на питейна вода..

публикувано на 23.07.24 в 14:39

Спират водата в част от Карнобат днес

Заради авария ще бъде спряна водата от 13:30 ч. до 18:30 ч. в част от Карнобат. Това съобщават от ВиК - Бургас. Ще се извършват строително –монтажни дейности в района на ул. "Карнобатска комуна" и района около нея. Водата ще бъде спряна утре и в село Искра от 8.00 ч. до 17.00 ч. заради авариен ремонт. 

публикувано на 23.07.24 в 12:48
Община Сунгурларе

Ограничения за ползването на питейна вода за поливане

Кметът на Сунгуларе  издаде заповед за ограничения за ползване на питейната вода за поливни цели в четири населени места.  От вчера в селата Бероново, Вълчин, Костен и Пчелин има воден режим в интервала 19 - 7ч.  сутринта. Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов обясни,че това се налага защото тези села са на собствени водоизточници...

публикувано на 23.07.24 в 12:39
В жегите всички домашни любимци трябва да имат постоянен достъп до питейна вода.

Как да се грижим за домашните любимци в жегите

Наръчник със съвети как да се грижим в жегите за домашните си кучета, котки, зайчета и птички публикува международната организация за защита на животните „Четири лапи“. Кучета Високите температури могат да доведат до сърдечносъдови усложнения и топлинен удар. Освен това кучетата са изложени на риск от слънчево изгаряне на местата по..

публикувано на 23.07.24 в 12:30

Река Мочурица пресъхна край Стралджа

Река Мочурица, която е ляв приток на Тунджа, пресъхна. Причината е забентване, установи екип на кмета на Стралджа при посещение на място. Според Атанас Киров още преди да влезе в яз. Церковски чрез нерегламентирани водовземания водата се източва. Реката е забентена, вода има само на север към извора. Сигнализираха ми собственици на животни, които..

обновено на 23.07.24 в 12:27