Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел посочи политическия си наследник?

Ангела Меркел представи вероятната си наследничка Анегрет Крамп-Каренбауер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел посочи политическия си наследник, спекулират днес германските медии. На конгрес в края на месеца Християндемократическият съюз ще гласува кандидатурата на Анегрет Крамп-Каренбауер за поста генерален секретар. Това е вторият по важност партиен пост в управляващия ХДС.

Германия изживява един от най-критичните си политически периоди в следвоенната си история, смята 55-годишната Анегрет Крамп-Каренбауер. Тя подава оставка като министър-председател на провинция Саар, след като спечели местните избори миналата година с впечатляващо мнозинство от над 40% и нанесе първата изборна загуба за тогава новия лидер на социалдемократите Мартин Шулц.

"АКК", както я наричат в Берлин, се смята за близка до Меркел, но е харесвана и от социалдемократите – важно на фона на очаквана голяма коалиция.

Утре започва гласуването на членовете на социалдемократическата партия за договореното коалиционно споразумение с консерваторите. Председателят на парламентарната група и вероятен нов председател на партията Андреа Налес очаква подкрепа, макар и крехка за подновяването на управлението с канцлера Меркел.

Междувременно електоралната подкрепа за социалдемократическата партия се срина до рекордните 16%. При евентуални предсрочни избори партията може да се окаже застрашена от крайнодясната "Алтернатива за Германия", която се радва на растяща подкрепа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44