Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Караянчева се обяви за запазване на кохезионната политика в общия бюджет на ЕС и след Брекзит

Караянчева и Таяни откриха в Брюксел интерпарламентарна конференция за стабилност

| обновено на 20.02.18 в 17:18
Снимка: БГНЕС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се обяви за запазване на кохезионната политика в общия бюджет на Европейския съюз и след Брекзит. Заедно с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни Караянчева оглавява интерпарламентарната конференция, която се провежда в Европейския парламент в Брюксел.

Цвета Караянчева припомни, че един от основните приоритети на Европейския съюз, а и на Българското европредседателство, е намаляването на социалните и икономически различия между страните - членки:

Апелирам кохезионната политика да запази своето място в общия бюджет на ЕС след 2020 година с оглед реализирането на процеса на догонване спрямо водещите в икономическото си развитие държави от EС. 

По повод присъединяването на нови страни - членки към еврозоната Караянчева заяви: 

Тук е мястото да изразя своето разбиране, че ЕС ще спечели от присъединяването към еврото на максимален брой държави - членки.

Еврокомисарят по въпросите на еврото и социалната политика Валдис Домбровскис заяви, че всички страни - членки на ЕС, с изключение на две, имат тази перспектива:

Бъдещето на страните - членки в еврозоната и на страните извън нея вече е преплетено и всички държави извън еврозоната, с изключение на Великобритания и Дания, са поели правен ангажимент да се присъединят към нея. Всички инструменти, които представихме, ще бъдат на разположение на страните - членки. 

Антонио Таяни посочи задълбочаването на разликите между богатите и бедните райони:

Виждаме раздалечаване между богатите и бедните райони. 80% от новото богатство се дължи само на 15 на сто от населението. Това е голямо неравенство, което изисква нови възможности на пазара на труда, особено за по-младите, а огромен брой младежи нито работят, нито учат. 

По-рано днес стана ясно, че министърът на вътрешните работи Валентин Радев ще участва в дебат за състоянието на Шенгенското пространство и перспективите на България и Румъния да станат част от Шенген. Дебатът ще се състои в комисията по граждански свободи в Европейския парламент. 

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще председателства в Брюксел неформална среща на министрите, отговарящи за развитието. Също в Брюксел, министърът на финансите Владислав Горанов ще председателства Съвета по икономически и финансови въпроси.

Подробности чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44