Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булфарма" ще съди Константин Бачийски и Георги Дражев

Снимка: burgascity.bg

Дружеството "Булфарма", което закупи поликлиниката в "Меден рудник", изпрати своя позиция относно изнесените от общинските съветници Георги Дражев и Константин Бачийски твърдения за сделката. Публикуваме я без редакторска намеса:

Изнесените факти и информация за продажбата на „Медицински център 3“ в кв. „Меден рудник“ са неверни и подвеждащи гражданите на Бургас. Те насаждат погрешно мнение у обществото за „незаконна сделка“ и „имотна измама“. Нещо повече - сериозно уронват престижа на „Булфарма“ ООД като инвеститор.

Важно е да се отбележи, че в случая става въпрос за общински имот, който е в капитала на общинското търговско дружество „Медицински център 3“. При разпореждане с такъв имот се прилага Закон за приватизация и следприватизационен контрол, относно обособени части от имуществото на търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала.

Цитираните от лицата общински наредби не се прилагат, когато имотът е част от капитала на търговско дружество, какъвто е случаят с „Медицински център 3“.

Продажбата на „Медицински център 3 - Бургас“ е извършена след решение на Общинският съвет в Бургас по Протокол 31/26.07.2017 г. с огромно мнозинство.

В подкрепа на твърдението, че тази продажба е изцяло в правомощията на Общинския съвет е и Наредбата за реда, по който Община Бургас участва в учредяването и упражнява правото си на собственост в търговските дружества. С тази Наредба именно се урежда редът за учредяване на търговски дружества и за упражняване на правата на собственост на Общината в тях.

Неоснователно е твърдението, изнесено по време на пресконференцията, че сградата е продадена за 3.1 милиона лева и така е ощетена Община Бургас. Отбелязваме, че в нотариалния акт за покупко-продажба цената на имота е 4 084 096 лева с ДДС. От страна на „Булфарма“ ООД са заплатени и местни данъци и такси в размер на 137 456 лева.

Убедени сме, че зад изнасянето на неверни факти от въпросните общински съветници и заблуждаването на обществото с неистинна информация прозира защита на бизнес интересите на конкурентни фирми в региона. Потвърждение на това са думите на общинския съветник Георги Дражев, че „конкурентни болници също имат желание да участват в един търг и конкурс, защото това болнично заведение е едниственото в „Меден рудник“.

Подчертаваме, че „Булфарма“ ООД е най-големият инвеститор в българското здравеопазване, с над 20 – годишен опит, неколкократно е носител на награда от Националния конкурс „Инвеститор на годината“, притежава сертификат за инвеститор Клас А. С оглед защита на доброто си име „Булфарма“ ООД ще потърси правата си в съда спрямо лицата Константин Бачийски и Георги Дражев.

Заявяваме, че ще следим последващите изяви на двамата общински съветници и всички изнесени от тях некоректни факти – директно или индиректно засягащи доброто име на „Булфарма“, ще бъдат приобщавани към жалбата ни до съда.

Сумите, които „Булфарма“ ООД ще претендира в исковите си молби, ще бъдат дарени на Община Бургас за благотворителност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицаи глобиха таксиметров шофьор за неправилно паркиране

След сигнал за блокиран тротоар на бургаската улица “Гладстон” от неправилно паркиран пред магазин за хранителни стоки таксиметров автомобил, служители от сектор “Пътна полиция” се самосезираха. Те издириха водача, който се оказа, че е на  55 години, от Бургас.  Шофьорът е получил от полицаите фиш на стойност 50 лв. за направеното нарушение и му е..

публикувано на 19.04.24 в 16:47

Засякоха над 80 нарушения на скоростта за няколко часа в Сливенско

В Сливенска област е в ход 24-часова специализирана полицейска операция за контрол на скоростта. От полунощ до 10:00 часа в Сливенско са заснети 81 нарушения.  Акцията е част от операция по пътна безопасност на ROADPOL и се провежда във всички страни членки на ЕС. До момента са заснети 548 клипа с превишаване на скоростта в областта. Най-високата..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

Полицията задържа пиян поморийски шофьор и иззе колата му

Полицията в Поморие задържа снощи пиян шофьор, който отказал да даде кръв за химичен анализ, съобщи Областната дирекция на МВР в Бургас. Дрегерът е показал концентрация на алкохол в кръвта 1.96 промила.  57-годишният помориец е задържан за 24 часа, а автомобилът му - "Шкода Октавия", с бургаска регистрация - е иззет. Образувано е бързо производство...

публикувано на 19.04.24 в 08:28

Полицейският участък в Камено отново е районно управление

Полицейският участък в Камено отново стана районно управление, съгласно заповед на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов и по предложение на директора на ОДМВР - Бургас старши комисар Емил Павлов. През юни 2022 година управлението беше преобразувано в полицейски участък. Днес бе направено откриването му, а на него присъстваха..

публикувано на 18.04.24 в 14:59
Снимката е илюстративна.

5-годишни близнаци пострадаха при инцидент с автобус

5-годишни близнаци пострадаха при инцидент с автобус на градския транспорт в Бургас, съобщават от полицията. Те са седели в задната част на превозното средство. В района на бургаската улица "Чаталджа", шофьорът на автобуса е спрял рязко, което довело до падане на децата на пода.  Момичето получило контузия на десния крак, а момчето – контузия на..

публикувано на 18.04.24 в 09:46

Около 10 дка тревни площи са изгорели край "Ветрен"

Около 10 дка тревни площи са изгорели в района на бургаския квартал "Ветрен", съобщават от полицията. Пожарът е възникнал  в местността "Герена". Огънят е потушен от един противопожарен автомобил и трима огнеоборци.   Причините за пожара са в процес на изясняване. Работата по случая продължава от служители на Второ Районно управление - Бургас

публикувано на 18.04.24 в 08:34

14 години затвор за убийство на младеж на пътя в Крушаре

Върховния касационен съд потвърди присъдата от 14-години затвор за Хюсеин Хюсменов, причинил смъртта на 19-годишния Петър Досев при автомобилна гонка в село Крушаре през ноември 2021 година. Съдът отне завинаги шофьорската му книжка.  До инцидента се стига, след скандал за момиче в социалните мрежи и уговорка двамата да се видят на следващия ден в село..

публикувано на 17.04.24 в 14:10