Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Салих Муслим беше задържан в Прага

| обновено на 25.02.18 в 23:47

Бившият съпредседател на сирийската кюрдска партия Демократичен съюз Салих Муслим беше задържан в Прага. Арестът е по искане на Турция.

Салих Муслим е бил задържан вчера в чешката столица, предаде турската държавна Анадолска агенция, позовавайки се на източници от службите за сигурност. Роденият в Сирия кюрдски активист беше обявен от Анкара за издирване с „червена бюлетина“ на Интерпол по-рано този месец. Турското вътрешно министерство обяви награда от 4 млн. турски лири или около 1 800 000 лева за информация за него. Турция издирва Муслим като един от ръководителите на Съюза на кюрдските общности и на Партията демократичен съюз, считана за сирийски клон на Кюрдската работническа партия.

Муслим ще се изправи пред чешки съд, който ще прецени дали да го освободи или остави в ареста. От турското министерство на правосъдието съобщиха, че подготвят необходимите за екстрадиция документи.

В предните дни Салих Муслим е посетил Белгия и Швейцария, където е участвал в няколко публични събития. Медийни публикации сочат, че през 2013 и 2014 г. Муслим е участвал в разговори с турското правителство, посветени на ситуацията в Сирия. Понастоящем обаче Анкара провежда военна операция в контролираната от кюрдската Партия демократичен съюз северна сирийска област Африн. ​




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44