Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на село Свобода няма да честват Освобождението

Бургаското село, което носи патриотичното име Свобода, няма да отбележи по никакъв начин националния празник 3 март - Освобождението на България. Причината - липсата на местен патриотизъм в съгражданите на кмета, четвърти мандат – Георги Георгиев.

Самото село Свобода не е типичното село, защото му липсват основни елементи в устройството, коментира за БНР Бургас кметът Георги Георгиев:
"Село, което няма землище, няма гори, няма земи. Има само една територия, която е тук. Навремето е създадено изкуствено, когато са създали захарния завод "Свобода". Покрай него на времето и едни ведомствени блокчета, с шест отделни входа. В бурните години селото достига до 3 500 човека. Сега са едва 500. А сега почти всички предприятия са унищожени. Останали са предимно базите. Хората няма и какво да работят."

И държавата не се грижи за хората, не им помага по никакъв начин, например земеделието, което е завод под небето, получава толкова ниски дотации, че хората нямат интерес да гледат каквото и да е, уточнява още Георги Георгиев.

"В производството на село няма много печалба, но то храни още две три зад него, хората бяха ангажирани всички. Не като сега. Закриха и захарния завод, защото не било рентабилно цвеклото. Интересно е, ако наистина не се печели от преработката му защо други държави продължават да го правят. Кравефермите се хранеха с него, защото се използваха опашките на цвеклото. Кравите даваха естественото си мляко, а сега ги храним с химия, ядем химия и чакаме здрав и работоспособен народ"

Двата пътя до самото селото прилича на лунен пейзаж, коментира още кметът Георгиев. От дупка в дупка, а от миналата година има обещано запълвано на кратерите с посипване поне на чакъл, но и това не се е случило, поради липса на средства

"Точно в момента правя докладна до кмета на Камено. с подписка от бизнеса и жителите на селото, с искане да я внесем до горе, до отговорните за състоянието на пътищата"

Малкото останали местни жители, които са от различни етноси, в село Свобода  не са отбелязвали националният празник 3 март., сподели още Георги Георгиев.  А причината според кмета:
"Трудно се събират жителите на такива празници, дори и да са национални. Преди беше по-лесно, защото работехме с преподавателите в учебното заведение, но като го закри държавата, остана само детската градина с 20 деца.Много ми се иска да го празнуваме 3 март, четвърти мандат съм, но е много трудно"
Някои от жителите на Свобода дори вече не могат и да си спомнят кога за последно е отбелязван националния празник 3 март.
"Макар, че се казва селото Свобода, хората са много зле. Много отдавна е това име Свобода, според мен трябва вече да го прекръстим, патриотизмът е останал някъде в миналото"
"Някой ако почерпи, ще го отбележим, но няма кой, баламите свършиха вече вече. В село Свобода Освобождението не се чества"
"Празник е, но отдавна не се е отбелязвал при нас"...


В разговор с хората става ясно още, че нямат и трибагреник, никога в техните домове не са имали и коментират, че не виждат причина да имат национален флаг. Такъв има само пред кметството.

Чуйте звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Финансовата помощ от Ямбол ще бъде разпределена по равно между пострадалите в Крайново и Воден

Финансова помощ, отпусната от общината в Ямбол, ще бъде разпределена по равно между собствениците на опожарени имоти, които живеят постоянно в селата  Воден и Крайново. На последното си заседание съветниците, както и кметът на Ямбол, дариха месечните си възнаграждения в размер на 50 000 лева за засегнатите от пожарите в Боляровската община.   Комисия..

публикувано на 04.08.24 в 15:23

Детето, пострадало на плажа в Созопол, е стабилно

Нощта е преминала спокойно за 9-годишното момче, пострадало при инцидента на плажа в Созопол. Това съобщават от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов". Тази сутрин детето е със стабилни жизнени показатели и се влиза в контакт с него.  Самолет "Спартан" транспортира в "Пирогов" пострадалото в Созопол..

публикувано на 04.08.24 в 08:25

Затвориха за кратко пътя Варна-Бургас

Жители на село Попович, община Бяла, затвориха за кратко пътя Варна-Бургас в района на Бяла, като преминаха многократно през пешеходната пътека и скандираха, че искат спешно да се завърши пътят до селото им. Проектът на общината за ремонт на пътя е прекратен през миналата година и остава близо километър, който е целият в дупки. Хората нямат..

публикувано на 03.08.24 в 15:55

В Ямбол набират доброволци за борба с пожари и бедствия

Общината в  Ямбол поднови кампанията за набиране на доброволци, които при необходимост ще се включват в овладяване на пожари и бедствени ситуации на територията на града. Срокът за подаване на документи е до началото на октомври. Доброволното формирование се създава с решение на Общинския съвет и е в състав от 24 души, като кандидатите трябва да са..

публикувано на 03.08.24 в 10:23

Заради протест затварят за час пътя Бургас - Варна след Обзор

Протест на жители на варненското село Попович ще затвори за час днес пътят Бургас - Варна, след Обзор. Те ще изразят недоволство си от 11 до 12 часа.  Ще бъде въведена временна организация на движението, при която товарните автомобили ще бъдат спирани още на КПП Кошарица. Алтернатива за тях е преминаване през Руенския проход.  Лекотоварните и..

обновено на 03.08.24 в 09:33
снимката е илюстративна

4 дни Бургас ще е без топла вода

Заради извършването на ремонт на главния топлопровод в Бургас, се налага прекъсването на топла вода  към всички абонати на дружеството.  Топлоподаването ще бъде спряно от 00:00 часа на 11 август до 20:00 часа на 14 август. 

публикувано на 02.08.24 в 15:41

Ръст на заболелите от салмонелоза в Ямболска област

Броят на заболелите от салмонелоза в Ямболска област е многократно по- голям в сравнение с миналата година, отчитат от Регионалната здравна инспекция. С инфекцията от началото на годината са регистрирани 22–ма заразени. За сравнение, миналата година за шестмесечието, в областта е имало сам три случая на салмонелоза. Броят на болните расте в цялата..

публикувано на 02.08.24 в 13:30