Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин се ангажира пред Курц за подобряване на отношенията с ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На среща в Москва с австрийския канцлер Себастиян Курц руският президент Владимир Путин се ангажира страната му да направи необходимото за подобряването на отношенията с Европейския съюз. Същевременно Путин подчерта, че не Русия първа е въвела санкциитe.

На съвместна пресконференция след срещата си с Курц Путин определи санкциите като „безсмислено и вредно занятие“, подчертавайки, че въвеждането им не е дало  очакваните резултати. Той се обяви за отстраняване на причините, довели до настоящото положение, посочвайки най-вече кризата в Украйна.

Австрийският канцлер Себастиян Курц декларира подкрепата си за Северен поток 2, а Владимир Путин подчерта, че проектът не е насочен срещу интересите на Украйна, няма политически характер, а е изцяло икономически. Руският президент аргументира необходимостта от построяването на газопровода между Русия и Германия с думите:

"Във всеки случай построяването на обекти като "Северен поток", "Северен поток 2", "Турски поток" безспорно диверсифицират газовите доставки, а значи и подобряват качеството и сигурността им".

И Владимир Путин, и Себастиян Курц акцентираха върху засилването на двустранните търговско-икономически връзки. Стана ясно, че миналата година стокообменът между Русия и Австрия се е увеличил с 40%.Руските инвестиции в австрийската икономика са достигнали 23 милиарда долара, а австрийските в руската – 5 милиарда. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44