Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С откриването на впечатляваща изложба започва празничната програма в Бургас по повод 3 март

С откриването на впечатляваща изложба ще започне празничната програма в Бургас по повод 140 години от Освобождението на България. Тя е под надслов "140 години свободна България" и е  по повод националния празник 3 март. Четири културни институции в града са обединили усилията си и показват най - интересните си експонати свързани с Освобождението - това са Регионалният исторически музей, Местната дирекция на Държавния архив, Регионалната библиотека "П. К. Яворов", художествената галерия "Петко Задгорски".
 Историческият музей ще представи информационни табла, които разказват за освобождението на България и Бургаския край и интересни предмети свързани с освободителните борби , съобщи уредникът Иванка Делева:
"Много документи, снимки, медали, които принадлежат на опълченци. Документите и снимките са свързани също с опълченци от бургаския край. Сред тях има свидетелства давани от двама опълченци с правото да носят медали. Диплом на опълченеца Тодор Иванов, даван за включването му в дружеството на запасните офицери в Бургас..."



Регионалната библиотеката също е подготвила интересни експонати - любопитни книжни издания, посветени на Освобождението, грамофонни плочи с гласовете на известни артисти от фонда на библиотеката, тефтерчето на Васил Левски - дар от Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" - качено на електронен носител, албуми с гравюри и картини за Руско-турската война и др.
Държавният архив в Бургас участва с оригинални документи и снимки на възрожденци, участвали активно в освободителните борби.
Бургаска художествена галерия  участва в изложбата с картини на известните художници Пенчо Балкански, Стоян Цанев, Петко Задгорски, Елка Захариева, Руси Стоянов и Роланд Шнеевайс.
Празничният концерт под надслов „140 години свободна България“ ще е акцента в програмата по повод националния ни празник - 3 март. Заради очакваните валежи от дъжд събитието няма да се проведе на площад "Св. Св. Кирил и Методий, а в Държавната опера. началният му част ще е 12.30 и ще премине в две части, съобщи Петър Парушев, директор на отдел Култура в местната администрация:
"Първата част на концерта ще бъде хоров, като в него ще се включат "Фортисимо", оперни певци, детски хор "Трепетлика",  хорът на професионален ансамбъл "Странджа", хор "Родна песен". Водещи ще бъдат Невена Николова и Златко Ангелов. След като приключи тази част в Държавна опера - Бургас предстои втори концерт, озаглавен "Ние, българите" на ансамбъл "Чинари"..."


Концертът е с вход свободен. същото се отнася и за концерта в комплекс "Меден рудник", там в спортна зала „Георги Станчев“ ще гостува  Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия“ от  Търговище.  Честванията на 3 март ще започнат с традиционните ритуали по издигането на националния флаг, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас,  ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите за свободата на България и ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на руските освободители,в града ни. В 16:30 часа  в Исторически музей, ул. „Лермонтов“ 31 ще бъде открита фотодокументалната изложба. „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството“, тя гостува от  Национален музей „Васил Левски“ - гр. Карлово.
Честванията на Освобождението продължават с още два концерта на 7 март, в Дома на НХК от 14.30 мин. ще има концерт организиран от Съюза на пенсионерите, а на 9 март / петък/ от 18 ч. отново в НХК е празничният  концерт „Аз съм българче свободно…“, който организира нашата медия БНР - Бургас, със съдействието на Младежки културен център, Регионалното управление на образованието.   






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът посети изграждащата се в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати от основателя и собственик на IAG д-р Антон Стефов, който представи плановете и..

обновено на 11.07.24 в 22:00

Стартира ремонтът на втората база за медицинско въздушно спасяване в Сливен

Започва ремонта на временната оперативна база за спешната медицинска помощ по въздух - "Bulgaria Heli Med Service" (HEMS) на летище „Бършен“ край Сливен. Днес служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков обяви началото на ремонта. Временната база ще се помещава в хангар, собственост на община Сливен и вече има сключен договор между страните..

обновено на 11.07.24 в 15:55

Екип от община Болярово посети Италия по проект за европейските културно-исторически ценности

През периода 01.07.2024 г. - 05.07.2024 г. екип от община Болярово посети община Кампанори, регион Тоскана в Италия в рамките на проект: "Присъстващо управление на европейските културно-исторически ценности на традиционните земеделски райони" -winEU.rur.  По време на посещението бяха представени идеите, генерирани по време на местно събитие в Болярово,..

публикувано на 11.07.24 в 12:58

Представят монографията „Бежанският въпрос в българо - турските отношения и установяване на източнотракийски бежанци в България"

Историкът Иванка Делева ще представи през следващата седмица монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Автор на тематичното изследване е д-р  Делева, уредник в отдел „История“ на РИМ – Бургас. Научни рецензенти на изданието, което..

обновено на 11.07.24 в 10:19

Още петима се грижат за зелените площи в Община Болярово

За поддръжката на зелените площи в Община Болярово ще се грижат допълнително още пет служители. Новоназначените  започват работа от днес 11 юли 2024г.. Те ще засаждат цветя и поддържат приветливия облик на Стефан Караджово, Оман, Денница и Болярово до 12 декември 2024г. Наетите лица са по Регионална  програма на Агенцията на заетостта. „В нашата Община..

публикувано на 11.07.24 в 09:50

Публично обсъждане на Бюджета на Община Бургас

Публично обсъждане ще се проведе във връзка с бюджета на Община Бургас. То ще е днес от 17.30 часа, в Заседателната зала №1 на Общината. Тогава ще се представи  Годишният отчет за изпълнение на бюджета и на сметките за средства от Европейския съюз на Община Бургас към 31.12.2023 г. Обсъждането се провежда на основание чл.140, ал.4 от Закона за..

обновено на 11.07.24 в 09:14

Плувци от 8 до 68 години участваха в благотворителния маратон "Цонка Тодорова"

180 души се включиха в благотворителния плувен маратон „Цонка Тодорова“. Той се проведе миналата неделя – 7 юли. В плуването с кауза, което се проведе за осма поредна година, участваха и 25 деца на възраст от 8 г до 16 г. Най – малкият участник бе на 8 г., а най - възрастният на 68 г. Продължава записването за благотворителния плувен..

публикувано на 10.07.24 в 18:30