Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради недостига на финанси закриват четири отделения на болницата в Кюстендил

НЗОК дължи на здравното заведение 667 000 лева за надлимитна дейност

Снимка: Иванка Петрова

Тежкото финансово положение на болницата в Кюстендил налага закриване на отделения и съкращения на персонал. Това каза за БНР медицинският управител д-р Александър Величков. Той уточни, че Здравната каса дължи 667 000 лева за надлимитна дейност на болницата, а демографските проблеми и намаляването на пациентите в региона налагат промени.

Закриват се отделенията "Уши, нос, гърло", "кожно-дерматологично отделение", "очно отделение" и физиотерапията, които са имали почти символична дейност. Специалисти от тези отделения обаче ще продължат да работят като консултанти. Ще бъде прекратен трудовият договор само на един от лекарите - завеждащ отделение, който е навършил пенсионна възраст. Той ще бъде преназначен на граждански договор и ще продължи да работи в болницата.

Първоначално ще бъдат съкратени 5-6 санитари и от техническия персонал, които впоследствие ще бъдат назначени отново, ако има необходимост от това. Другата промяна е, че досегашното пулмологично или така наречено "гръдно отделение", разположено в триетажната сграда, ще се премести в централния корпус, за да се спестят средства от поддръжката, от консумативи за ток, вода, охрана и други. Лека трансформация ще се наложи да се направи и с травматологичното отделение, каза управителят д-р Величков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44