Бюрото по труда приема заявления за обучения

Дирекция ”Бюрото по труда” в Бургас започна прием на заявления на безработни лица за включване в обучения за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности.

Безработните, които искат да се обучат и да си намерят работа, могат да подадат заявления в бюрото по труда за обучение по следните  професии и специалности: „Готвач”, „Барман – сервитьор”, Продавач – консултант, Оператор на компютър, Заварчик, „Хлебар - сладкар”, „Камериер”, „Организация на хотелиерството”, „Ресторантьор”, „Социален асистент – подпомагане на деца”, „Работник в заведение за хранене и развлечения”, „Организатор в туризма и свободното време”.

Участниците ще преминат и обучение за придобиване на ключови компетентности по КК5  - „Умение за учене” или КК6 - „Обществени и граждански компетентности”.

Кандидатите трябва да са регистрирани в бюрото по труда лица, попадащи в една от  следните групи: безработни  младежи до 29г., продължително безработни лица, лица над 50г. , безработни лица без професионална квалификация или с не търсена на пазара на труда квалификация, неактивни лица, желаещи да работят.

Курсовете ще се проведат в периода март – май.

По време на обучението на курсистите ще бъде изплащана стипендия в размер на 8 лв. за всеки присъствен ден, както и транспортни разходи за тези, които живеят в населено място извън град Бургас.

Обученията са финансирани със средства от Държавния бюджет по проекти, включени в НПДЗ 2018г., реализирани от Агенцията по заетостта в партньорство с ъс социалните партньори. В рамките на съответния проект на минимум 40% от обучените лица ще бъде предложена работа по придобитата професия.

Необходимо е безработните да представят копие на документ за завършен клас или степен на образование.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Обърнат ТИР затвори Ришкия проход

ТИР затвори движението през Ришкия проход. Тежкотоварният автомобил се е преобърнал до село Веселиново на завой по пътя към Бургас.  Обходният маршрут е през Ивански - Кълново – Айтос, съобщават от агенция "Пътна инфраструктура".  Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 08.12.19 в 11:44

Кога "Акациите" и "Победа" ще станат бургаското сити?

Не сме изоставили идеята за превръщането на кварталите „Победа“ и „Акациите“ в т.нар. бургаско сити. Така отговори на въпрос на БНР-Бургас кметът Димитър Николов. По тази идея се работи постепенно, от 5 години насам, добави той: „Повече от 35% от тази територия се трансформира чисто административно от индустриална част в зона за смесено..

публикувано на 08.12.19 в 10:38

Неизправност или човешка грешка причинили взрива в Симеоново

Няма опасност от екокатастрофа в района на производствената авария в цеха за метан в ямболското село Симеоново, стана ясно след огледа на РИОСВ-Стара Загора. Районната прокуратура работи по няколко версии, но все още е рано да се уточни причината, довела до експлозията. В разрушения от взрива цех дойдоха експерти по газови инсталации и..

публикувано на 08.12.19 в 09:38

Несебър грейна празнично

Празничните светлини на коледната елха на площад „Жулиета Шишманова“ в Несебър вече са запалени. Така по традиция в морския град се дава началото на отбелязването на предстоящите Рождественски и Новогодишни празници. Площадът и сцената пред Артиум-център бяха огласени от звуците на популярни коледни и зимни песни, изпълнени от децата на ВГ „Морски..

публикувано на 08.12.19 в 08:41

С новите електробуси ще се намали чакането по спирките в Бургас

Новите електробуси ще сгъстят графика на движение и общественият транспорт ще е на по-къси интервали. Това коментира пред БНР-Бургас кметът Димитър Николов. Те ще са в три размера, поясни той: „От най-големите, среден клас и най-късите – за малките, труднодостъпни улички в Бургас и особено – в „Меден рудник“. Ще създадат допълнително..

публикувано на 07.12.19 в 17:24

Жабов: Повишението на данъците ще е минимално, не са вдигани от години

Повишението на данъците, което предлагаме е минимално и е съобразено с възможностите на нашите съграждани. Това каза за БНР-Бургас кметът на Средец Иван Жабов. Предлага се и увеличение на такса „битови отпадъци“, заради почти двойното завишение, което общината ще трябва да плаща като отчисления за депониране. За всички населени места..

публикувано на 07.12.19 в 12:33

Димитър Николов: Вдига се данъкът само за най-замърсяващите коли

Вдигаме данъка само върху автомобилите, които най-много замърсяват въздуха. Това посочи пред БНР-Бургас , относно предложението на администрацията, кметът Димитър Николов. Не завишаваме налозите , които засягат всички граждани: „Единствено тези, които са на силно замърсяващи стари автомобили без катализатори, които, изследванията..

публикувано на 07.12.19 в 10:21