Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова порция упреци към НАТО отправи турският президент Реджеп Ердоган

Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО прилага двойни стандарти, смята турският президент Реджеп Ердоган. Според него Турция е най-силният член на Алианса и участва в мисии от Сомалия до Балканите. "Ти, НАТО, кога ще застанеш зад нас?", реторично попита турският лидер във връзка със заплахата, която Турция преживява.

Ердоган изтъкна в реч в черноморския град Болу, че Турция споделя над 900 км граница със Сирия, откъдето е атакувана от терористи. Турския президент посочи, че "страната определя приятелите и съюзниците си според реалните действия, а не според изречените думи".

По-късно в Сакария Реджеп Ердоган посочи, че по последни данни турската армия контролира около 950 кв. км, а броят на "неутрализираните" кюрдски бойци при операцията в Африн е почти 3300. Според турския лидер до центъра на града остават 4-5 км и настъплението продължава. Ердоган още веднъж подчерта, че "Турция не е окупатор" и че 140 000 бежанци са се върнали на родна земя.

Вчера турският президент използва почти идентични обвинения срещу Северноатлантическия алианс в реч в Мерсин. Същевременно външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара ще отговори, ако ѝ бъдат наложени американски санкции заради сделката за закупуване на руските ракетни комплекси С-400. "Не може да ни заплашвате", допълни турският първи дипломат. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44