Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън: Има убедителни доказателства за руско участие в покушението срещу Скрипал

Британският външен министър Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Борис Джонсън заяви за Би Би Си, че е "много окуражен" от всеобщата подкрепа за Великобритания по случая "Скрипал", позовавайки се на заседанието на Съвета за сигурност на ООН. Според него в съзнанието на хората има много малко съмнение, че личи почеркът на руската държава в опита за убийството в Солзбъри.

На въпрос какви са преките доказателства за вината на Русия, Борис Джонсън отговори:

"Нека да бъдем пределно ясни. Това е бивш руски агент, живеещ в тази страна, и вече бе посочен от руската държава като обект на отмъщение. Скоро Владимир Путин заяви по телевизията, че такива хора заслужават да бъдат отровени и да се задушат върху получените 30 сребърника. Второ, използваното вещество е "Новичок", разработено в Русия по време на Студената война. Мисля, че това са убедителни доказателства".  

Борис Джонсън изтъкна, че Русия върви в грешна посока, става по-агресивна, а режимът на Путин – по-корумпиран. Той заяви, че на Агенцията за забрана на химическите оръжия ще бъде предоставена проба от веществото. 

Що се отнася до прекратяването на отношенията с Русия на най-високо равнище, Борис Джонсън бе уклончив, като посочи, че контактите в бъдеще ще бъдат по-трудни, но това не означава пълното им прекъсване. 

За бойкота на световното първенство футбол външният министър каза, че не иска да страдат нито футболистите, нито феновете – това не е в плановете на правителството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44