Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма част от бургаските ученици предпочитат България пред образование в чужбина

С ясна идея как да продължат образованието си, са повечето ученици, които посещават кандидатстудентската борса в Бургас. Повечето предпочитат България пред чужбина, показа проверката на БНР - Бургас. Част от учениците знаят какво вече знаят какво искат да учат още в 11 клас. 

"Аз съм ориентирана доста отдавна. Трябваше ми информация повече относно кандидатстване, изпити. Понеже в сайта на Софийски университет не намерих много от нещата, сега с тези брошури - вътре пише всичко и ще се ориентирам по-лесно."

"Дойдохме да разгледаме, защото искаме да кандидатстваме в Нов български университет и видяхме, че ще има негово представяне."

"Ориентирам се, имам повечко информация вече. Не че преди нямах абсолютно никаква, но сега ми е по-изяснено за някой работи".

Едни от водещите критерии при избор на висше учебно заведение са традициите и реномето му.

"Разучил съм през мои познати и приятели. Най-важна е средата и дали образованието е достатъчно качествено и аз, за да потърся информация - се допитвам до приятели, преподаватели и хора, които са завършили съответния университет".

Едни от най-търсените специалности са инженерните. Много от учебните заведения разчитат на действащи студенти, които да споделят своите впечатления със зрелостниците. 

Четвъртокурсникът по архитектура Кирил Маринов е категоричен, че продължава да е голям интересът към специалностите във Висшето строително училище „Любен Каравелов“ в София. 

"Предлагаме специалности в сферата на архитектурата, строителствата, сградите и съоръженията. Нашето предимство е, че сме по-тясно специализирани в тази област. Плюс това сме по-малко в самите групи и на всеки един студент може да му се обърне индивидуално внимание. Общежитията ни са в самия кампус и не губим време за пътуване", каза студентът.

Сред изобилието от икономически университети, питаме Лилия Минкова с какво привлича  бъдещите студенти Стопанска академия "Димитър А. Ценов" – Свищов.

"Залагаме на традицията. Добри преподаватели, добро обучение, стриктно провеждане на занятията. Имаме млади преподаватели, които са много амбициозни.  Най-предпочитаните специалности са счетоводство и контрол, финанси, маркетинг, застраховане и социално дело, туризъм, търговия", обяснява Минкова.

Кандидати се намират за всички специалности, но представителят на Свищовския университет призна, че не могат да се похвалят с високия прием, който са имали в миналото. Причините са свързани с демографския фактор и по-голямата конкуренция между университетите. 

Интересът на бургаските ученици е насочен и към специалностите свързани с туризъм. 

Борсата ще бъде отворена до 18:00 часа днес, а утре от 09:00 до 14:00 часа в Младежкия дом.


С какви предимства университетите привличат бъдещите студенти:





От какво се вълнуват бъдещите студенти и как взимат решение за продължаването на образованието си:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

обновено на 20.07.24 в 12:14

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

обновено на 20.07.24 в 12:13

Приключи ремонтът на две улици в Айтос

Приключи ремонтът на две улици в Айтос. Финансирането е осигурено от Програмата за развитие на селските райони за периода. Градът вече има и нов Плувен комплекс.  1906 кв.м. улични и 899 кв.м. - тротоарни настилки са изградени по общинския проект „Реконструкция на ул. „Даме Груев“ и ул. „Зюмбюл“. Общата стойност на дейностите е в размер на 214..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Локализиран е пожарът, обхванал село Воден

Големият пожар, обхванал село Воден, е локализиран, съобщи кметът на община Болярово Христо Христов. Ситуацията остава изключително тежка. Много от жителите на селото останаха без покрив, след като огнената стихия погълна къщите им. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи "В момента има нужда от много..

публикувано на 20.07.24 в 10:52
Една от изгорелите къщи в село Воден.

Събират дрехи и чакат помощ за ремонт на къщите за хората без дом във Воден

Кампания в помощ на хората с опожарени домове в село Воден поде Калина Калчева от Ямбол, израстнала във Воден.  Нейният пост в социалните мрежи достигна до хиляди хора в цялата страна. Тя призова строителни фирми, които имат възможност да подкрепят възстановяването на домовете на пострадалите, защото по думите й те "в момента най-много имат нужда от..

публикувано на 20.07.24 в 09:05

Илинден е!

На 20 юли Православната църква почита Свети пророк Илия. Той е смятан за един от тримата велики старозаветни мъже, в еднаква степен с Моисей и свети Йоан Предтеча. Народът чества празника Илинден по нов стил. Денят се отбелязва по стар стил на 2 август. Българите тачат св. Илия като господар на небесните природни стихии – градушката, гръмотевиците и..

публикувано на 20.07.24 в 07:00
Снимката е илюстративна.

Отворен за движение е пътят Айтос - Провадия

Отворен за движение е пътят Айтос - Провадия в участъка Ябълчево - Вресово, съобщават от полицията.  По-рано през деня участъкът беше затворен заради тежка катастрофа, при която пострадаха шестима души.  Тежка катастрофа с шестима пострадали на пътя между Ябълчево и Вресово Причината за инцидента е челен сблъсък между  два автомобила – румънски..

публикувано на 19.07.24 в 16:38