Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: На 58-ия ден от операцията в Африн се вее турският флаг

Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че тази сутрин Свободната сирийска армия и турските войски окончателно са овладели град Африн. По думите му „терористичният коридор“ е бил прекършен на 4 места.

На 58-ия ден от военната операция от сутринта в центъра на града се вее турският флаг и в Африн вече не са останали "терористични банди", обяви Ердоган. Той допълни, че броят на "неутрализираните" по време на операцията терористи е над 3600. 
Сирийската обсерватория за правата на човека оценява кюрдските загуби на около 1500 загинали бойци. Според организацията подкрепяната от Анкара Свободната сирийска армия е дала около 400 жертви. По официални данни от турския Генерален щаб турските загуби са 46 убити и 225 ранени. 

Според наблюдателите почти 300 цивилни са били убити. Турция яростно отрича твърденията за цивилни жертви и многократно подчертава, че взема всички мерки мирни жители да не загубят живота си. 
Говорителят на турския президент Ибрахим Калън заяви, че посланието, отправено към терористичните организации и целия свят, е ясно.

Междувременно главният координатор на ООН по хуманитарните въпроси в Сирия Али Заатари предложи продължаване на хуманитарната пауза в дамаското предградие Източна Гута и включването в нея и на Африн. Засегнати от хуманитарната криза в областта са около 300 000 души.
Десетки хиляди язиди от 20 села около Африн са се насочили към планините Синджар в Ирак вследствие на офанзивата.

Изтеглянето от една битка не означава, че войната е загубена, написа в „Туитър“ бившият съпредседател на сирийската кюрдска Партия демократичен съюз Салих Муслим. Той добави, че кюрдският народ ще продължи да се защитава от планирания срещу него геноцид. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44